Postille sadantuhannen euron rapsut tietosuojalain rikkomisesta – puutteita muuttoilmoitusta tehneiden informoinnissa

Suurimman summan sai maksettavakseen Posti. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Posti sai tällä viikolla huomattavan sanktion, kun tietosuojavaltuutetun toimisto määräsi sille sadantuhannen euron seuraamusmaksun tietosuojarikkomuksesta.

Mojova seuraamusmaksu johtuu siitä, ettei Posti kertonut muuttoilmoituksen tehneille asiakkailleen heidän oikeudestaan muun muassa estää tietojen luovuttaminen ilmoituksen yhteydessä.

Tietosuojavaltuutettu oli Postiin yhteydessä asiasta jo vuonna 2017, jolloin Posti lupasi selvittää mahdollisuuksiaan parantaa henkilötietojen käsittelyn läpinäkyvyyttä. Muutos toimintaan tuli kuitenkin vasta tammikuussa 2020, kun toimisto oli ottanut uudestaan yhteyttä Postiin.

Rikkomus on tietosuojavaltuutetun toimiston mukaan koskenut 161 000 asiasta pelkästään viime vuoden aikana.

Posti tiedotti perjantaina pitävänsä päätöstä kohtuuttomana. Se korostaa toimineensa lain mukaisesti ja huomauttaa, että alle prosentti muuttajista kieltää tietojen luovuttamisen.

Posti kertoo valittavansa maksusta hallinto-oikeuteen, mutta sanoo tekevänsä korjauksia viranomaisen ohjeiden mukaisesti.

Tiedotteessaan Posti ilmoittaa kertovansa asiakkaan oikeuksista palveluehdoissa, verkkosivuillaan ja tietosuojaselosteessa. Seuraamuskollegio kuitenkin katsoi, että oikeuksista olisi pitänyt vielä erikseen kertoa muuttoilmoituksen tekemisen yhteydessä.

Oikeudesta on mainittu erikseen niissä tapauksissa, joissa asiakas on tilannut muuttoilmoituksen yhteydessä lisäpalveluita. Tätä Posti perustelee sillä, että tällöin muuttajalle on syntynyt asiakassuhde Postiin.

Muut sanktiot pieniä

Tietosuojavaltuutetusta ja kahdesta apulaistietosuojavaltuutetusta koostuva seuraamuskollegio määräsi seuraamusmaksuja nyt ensimmäistä kertaa. Sanktioita sai Postin lisäksi kaksi muuta yritystä.

Muut seuraamusmaksut ovat huomattavasti Postin summaa pienempiä. Kymen Vesi sai 16 000 euron maksun, koska se oli jättänyt tekemättä sijaintitietojen käsittelyn vaikutustenarvioinnin.

Vaikutusarviointi olisi EU:n tietosuoja-asetuksen mukaan pitänyt tehdä, sillä yhtiö käytti ajoneuvojensa sijaintitietoja muun muassa työajanseurantaan.

Kolmannessa tapauksessa yritys keräsi työntekijöiden ja työnhakijoiden tietoja tarpeettomasti. Yritys oli kysynyt tietoja esimerkiksi uskonnollisesta vakaumuksesta, terveydentilasta, perhesuhteista ja mahdollisesta raskaudesta.

Työnantaja saa tietosuojalain mukaan kerätä vain työsuhteen kannalta tarpeellisia tietoja.

12 500 euron seuraamusmaksun saaneen yrityksen nimeä ei kerrottu julkisuuteen. Tietosuojavaltuutetun toimisto kertoo seuraamusmaksun saaneen yrityksen nimen tiedotteessa vain, kun se arvioi asian yleisesti merkittäväksi.

Päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia. STT ei perjantaina tavoittanut tietosuojavaltuutettua tai apulaisvaltuutettuja kommentoimaan sanktioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. ”Lähijunaliikenne Helsingistä Porvooseen pitää toteuttaa nopeasti” – Kansanedustaja ei jäisi odottelemaan itäisiä oikoratoja
 2. Yksi uusi koronatartunta Porvoossa perjantaina
 3. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Valtion tuella nollatulokseen – Porvoon arvioidaan saavan lisäbudjetista 14–16 miljoonaa
 6. Kymmenen upseeriylennystä Itä-Uudellemaalle
 7. Tanska ja Wiksten kuntavaaliehdokkaiksi – kokoomuksella nyt kymmenen koossa
 8. Ilkivaltaa leikkipuistossa Ylä-Haikkoossa – puisto suljettu korjausten ajaksi
 9. Porvoon Näsin lähiliikuntapaikalle ja kuntoportaille valtionavustusta – kuntoportaita rakennetaan jo ja lähiliikuntapaikan rakentaminen alkaa nyt kesäkuussa
 10. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 11. Paluu lähiopetukseen ei kasvattanut koronatartuntojen määrää Porvoossa – torstai oli 5. päivä ilman uusia tartuntoja
 12. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 13. Tapaamistuvat saapuivat palvelutaloihin – läheistään voi nyt tavata turvallisesti ilman kasvomaskia ja turvavälejä
 14. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 15. "Kuin olisi kotiin tullut!" – Terassien aukeamista odotettu koko koronakevät

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.