Ennakoitua suurempi osa metsänomistajista asuukin vielä maaseudulla

Raportin mukaan yli puolet metsänomistajista asuu vielä maaseudun haja-asutusalueilla. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Suomalaisten metsänomistus ei ole siirtynyt kaupunkilaisten käsiin odotettua vauhtia, kertoo tänään julkaistu tutkimusraportt i.

Sen mukaan yli puolet metsänomistajista asuu vielä maaseudun haja-asutusalueilla.

Ennakoitua hitaampaa muutosta selittää, että vaikka yhä harvempi metsänomistaja asuu vakituisesti omalla metsätilallaan, on muualla tilan sijaintikunnassa asuminen yleistynyt selvästi.

Raportin mukaan maaseudulla asui viime vuonna 53 prosenttia metsänomistajista. Taajamassa asui 18 prosenttia ja kaupunkimaisessa ympäristössä 29 prosenttia metsänomistajista.

– Asuminen tilan sijaintikunnassa, mutta tilan ulkopuolella on lisääntynyt, kun maatalouden harjoittajat ja muut haja-asutusalueilla asuvat muuttavat eläkevuosiksi lähitaajamiin parempien palveluiden piiriin, kertoo tutkimushankkeen vetäjä Heimo Karppinen Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Metsänomistajien keski-ikä on 62 vuotta. Puolet metsänomistajista onkin eläkeiässä.

– Tutkimuksen mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että ikääntymiskehitys tulee taittumaan lähitulevaisuudessa, Karppinen sanoo.

Metsänomistajat ovat myös entistä koulutetumpia. Koulutustason nousu on raportin mukaan ollut erityisen nopeaa kuluneen kymmenen vuoden aikana. Myös palkansaajien osuus metsänomistajista on kasvanut selvästi.

Turvaa ja tuloja korostavien osuus noussut

Raportin mukaan metsänomistajien tavoitteet ovat muuttuneet yllättävään suuntaan 2000-luvulla. Tutkijoiden mielestä olisi voinut olettaa virkistystavoitteiden ja muiden niin sanottujen aineettomien tavoitteiden vahvistuvan. Sen sijaan turvaa ja tuloja korostavien metsänomistajien osuus on selvästi noussut. Karppisen mukaan metsänomistukseen liittyvät tavoitteet näyttävät kymmenessä vuodessa muuttuneen enemmän taloudellisia arvoja painottaviksi.

Tiedot käyvät ilmi Metsänomistaja 2020 -tutkimuksen ensimmäisestä tulosraportista. Hankkeessa on mukana tutkijoita Helsingin yliopistosta, Luonnonvarakeskuksesta, Pellervon taloustutkimuksesta ja Työtehoseurasta.

Edellinen suuri tutkimus metsänomistajista julkaistiin vuonna 2009.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. OP Pukkila haluaa yhdistää voimansa Päijät-Hämeen pankkien kanssa
 13. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 14. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 15. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.