Ruotsin valtionepidemiologi Tegnell veti sanojaan takaisin – uskoo valittuun koronastrategiaan

Tiedotustilaisuudessa Tegnell veti aiempia sanojaan takaisin. AFP / LEHTIKUVA

STT–TT

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell vakuutti keskiviikkona terveysviranomaisten tiedotustilaisuudessa, että Ruotsin valitsema strategia koronavirustaistelussa on hänen mielestään edelleen hyvä.

Tegnell joutui selittämään sanomisiaan sen jälkeen, kun hänen haastattelunsa Ruotsin radiossa levisi keskiviikkoaamuna. Haastattelussa valtionepidemiologi sanoi, että Ruotsin olisi pitänyt torjua koronaepidemiaa useammilla toimenpiteillä heti alusta alkaen.

– Jos olisimme tänään uudelleen tilanteessa, jossa koronavirus tulisi, uskoisin meidän asettuvan puoliväliin siinä, mitä Ruotsi on nyt tehnyt ja mitä muu maailma on tehnyt, Tegnell sanoi Ruotsin radiolle.

Kun Tegnell kohtasi ruotsalaismedian myöhemmin iltapäivällä, kellossa oli jo toinen ääni. Tegnell oli sitä mieltä, että hänen sanomisiaan radiohaastattelussa oli ylitulkittu.

– Uskomme yhä, että strategiamme on hyvä. Sitten on tietenkin aina asioita, joita voi parantaa. Erityisesti silloin, kun katsoo jälkikäteen tekemisiään. Henkilökohtaisesti ajattelen, että olisi hankalaa vastata jotain muuta sellaiseen kysymykseen. Tässä työssä voi aina tehdä asioita paremmin, Tegnell sanoi tiedotustilaisuudessa SVT:n mukaan.

"Olen kuin nyrkkeilysäkki"

Tegnelliltä kysyttiin tilaisuudessa myös, mitä hän olisi tehnyt toisin nykyisillä tiedoilla.

– Edelleen on paljon asioita, joiden vaikutuksesta emme tiedä. Voi hyvin sanoa, että (tilanne) olisi huomattavasti parempi, jos olisimme olleet paremmin valmistautuneita vanhusten suojaamiseen. Ja olisi ollut hyvä, jos olisimme saaneet testauskapasiteetin käyttöön nopeammin, Tegnell sanoi.

Ruotsin koronavirusstrategia ja karmeat tartunta- sekä kuolinluvut ovat henkilöityneet juuri Tegnelliin. Tegnelliltä kysyttiin, miten hän kokee sen.

– Joskus minusta tuntuu, että olen kuin nyrkkeilysäkki. Mutta olen sen asian kanssa ihan okei, Tegnell sanoi Aftonbladetin mukaan.

Ruotsin koronavirustilanne yhä karmea

Ruotsin tilanne koronaviruksen suhteen on yhä murheellinen. Keskiviikkona Tegnell kertoi, että koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä oli kasvanut 74:llä. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on Ruotsissa nyt 4 542.

Worldometer-sivuston mukaan 10 miljoonan asukkaan Ruotsissa on miljoonaa asukasta kohti kuollut 450 ihmistä. Suomessa vastaava luku on 58.

Ruotsissa koronavirustartunnan on saanut 40 803 ihmistä. Keskiviikkona kerrottiin 2 214 uudesta tartunnasta.

Tegnell kehotti ruotsalaisia edelleen seuraamaan viranomaisten ohjeita ja suosituksia eli tarpeettomia matkoja ei tule tehdä ja kontakteja riskiryhmiin on vältettävä.

Lähteenä myös uutistoimisto TT.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. OP Pukkila haluaa yhdistää voimansa Päijät-Hämeen pankkien kanssa
 13. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 14. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 15. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.