Harakan mukaan lisäbudjetin journalismituki on ensisijaisesti palkkatukea toimituksille

STT

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan hallituksen tiistaisessa lisäbudjetissa esitetty mediatuki on ensisijaisesti ajateltu palkkatueksi journalistisille toimituksille.

Tuen saamisen kriteerit tarkentuvat myöhemmin lainsäädäntöprosessissa. Vielä ei ole tiedossa, milloin tukea voisi saada.

Lisäbudjetissa esitetään viiden miljoonan euron tukea journalismille täksi vuodeksi.

– Sillä voisi laskennallisesti saada puoleksi vuodeksi palkkatukea yli sadalle toimittajalle, Harakka kommentoi STT:lle.

Toimenpiteellä tuetaan koronaviruksen takia talousvaikeuksiin joutuneita tiedotusvälineitä. Tukea voisi hakea hankkeisiin, joilla vahvistettaisiin laadukasta paikallista tai alueellista journalismia, tutkivaa journalismia tai tavanomaista perusteellisempien juttukokonaisuuksien tuottamista sekä journalistisen sisällön lisäämistä digitaalisille alustoille.

Lisäksi kansallisen uutistoimistotoiminnan eli Suomen Tietotoimisto STT:n tukemiseen myönnetään 2,5 miljoonan euron lisämääräraha. Uutistoimistotukea ei ole Harakan mukaan tarkoitus pitää pysyvänä.

– Hallituksen esittämä summa vastaa sitä, mitä me olemme esittäneet rahoitustarpeeksi kahden vuoden ajalle. Esityksen yksityiskohdat eivät vielä ole tiedossa, sanoo STT:n toimitusjohtaja Kimmo Pietinen.

Huhtikuussa valmistuneessa selvityksessä esitettiin journalismin pysyvän tukijärjestelmän käynnistämistä. Harakan mukaan tästä täytyy keskustella koko hallituksen kanssa ensi vuoden budjettia tehtäessä elo-syyskuussa.

Medialiitto kiitteli tiistaina journalismille tukea, mutta kritisoi sen määrää. Medialiiton mukaan koronaepidemia on romahduttanut median mainostulot, minkä vuoksi median tulomenetykset lasketaan tänä vuonna sadoissa miljoonissa.

Harakan mukaan kritiikki on sekä odotettua että ymmärrettävää.

– Itsekin olen korostanut, että tämä nyt tällä kertaa otettava summa ei ole suuren suuri. Silti rohkenen toivoa, että siitä tulee joillekin pienemmille ja varsinkin paikallisille tiedotusvälineille ihan hyödyllinen lisä. Ja ehkä isommillekin välineille vähintäänkin kädenojennus ja rohkaisu siihen, että korkeatasoista, faktapohjaista journalismia tarvitaan tässä maassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. OP Pukkila haluaa yhdistää voimansa Päijät-Hämeen pankkien kanssa
 13. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 14. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 15. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.