WHO aloittaa uudelleen keskeytyksissä olleet kokeet hydroksiklorokiinillä

STT–AFP

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi keskiviikkona, että se aloittaa uudelleen kokeet hydroksiklorokiinin käytöstä koronaviruksen hoidossa. WHO ilmoitti viime viikolla keskeyttävänsä kokeet.

Syy kokeiden keskeyttämiseen oli turvallisuustarkistusten tekeminen. Tarkistukset on nyt terveysjärjestön ilmoituksen mukaan tehty ja kokeita voidaan jatkaa. Yli 3 500 ihmistä 35 maasta on mukana tutkimuksessa.

WHO:n päätöstä pysäyttää lääketestit viime viikolla edelsi lääketieteellisessä julkaisussa Lancetissa julkaistu tutkimus, joka käsitteli malarialääkkeinä ja muun muassa reuman hoidossa käytettyjä klorokiinia ja hydroksiklorokiinia. Tutkimuksessa selvisi, että kumpikin lääke voi aiheuttaa mahdollisesti vakavia sivuoireita ja jopa lisätä potilaiden todennäköisyyttä kuolla.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kertonut aiemmin käyttävänsä hydroksiklorokiiniä koronaviruksen ennaltaehkäisyyn. Myös Brasilian terveysministeri on suositellut hydroksiklorokiinin ja klorokiinin käyttämistä jopa lievien koronavirustapausten hoitamisessa.

WHO huolissaan Keski- ja Etelä-Amerikan tilanteesta

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että hän on erittäin huolissaan koronavirustilanteesta Keski- ja Etelä-Amerikassa. Hän nosti esiin erityisesti Karibialla sijaitsevan Haitin tilanteen, sillä koronavirus on levinnyt viime aikoina nopeasti yhdessä maailman köyhimmistä valtioista.

11 miljoonan asukkaan Haitissa on tähän mennessä varmistettu noin 2 500 koronavirustartuntaa. Worldometers-sivuston mukaan maassa on tähän mennessä raportoitu 48 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Haitissa koettiin kymmenen vuotta sitten vakava luonnonkatastrofi, kun voimakkuudeltaan 7,0 maanjäristys johti lähes 220 000 ihmisen kuolemaan.

WHO:n mukaan Amerikan mantereella lähes kolme miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. OP Pukkila haluaa yhdistää voimansa Päijät-Hämeen pankkien kanssa
 13. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 14. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 15. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.