Kiuru: Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä

Kiurun mukaan hallitus kuitenkin katsoo, että suojusta voi käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktin välttäminen ei ole mahdollista. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvosuojusten käytöstä, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Kiurun mukaan hallitus kuitenkin katsoo, että suojusta voi käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktin välttäminen ei ole mahdollista.

– Tällaisia tilanteita voi syntyä esimerkiksi joukkoliikenteessä ruuhka-aikoina, jolloin etäisyyksiä ei voida järjestää ja joissa vietetään pidempiä aikoja, Kiuru sanoi toimittajille Helsingin Säätytalolla.

Kasvosuojukset ovat olleet tällä viikolla pinnalla, kun hallituksen asettama tiedepaneeli näytti olevan eri linjoilla sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen kanssa. Eri alojen asiantuntijoista koostuvan tiedepaneelin tehtävänä on ollut tuottaa valtiosihteeri Martti Hetemäen johtamalle exit-työryhmälle tutkimukseen perustuvaa taustatietoa.

Tiedepaneeli suosittelee kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä koronavirustartuntojen torjumiseksi.

Paneelin puheenjohtajana toiminut professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta sanoi tiistaina STT:lle, että tieto maskeista tuntuu päivä päivältä lisääntyvän.

– Maanantaina (tiedelehti) Lancetissakin oli tutkimus, jossa oli todettu, että sekä maskit että etäisyyden pitäminen auttavat viruksen leviämisen estämisessä, Salmivalli sanoi.

STM:n selvityksen mukaan näyttö maskien tehosta on vähäinen

Sosiaali- ja terveysministeriön selvitykseen sisältyvän kirjallisuuskatsauksen mukaan tutkimusnäytön perusteella kasvosuojusten käytön vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen väestössä on vähäinen.

– Teoriassa kasvosuojus voi jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta, mutta ei tarjoa käyttäjälleen suojaa tartunnalta, STM:n selvityksessä sanotaan.

Tiedepaneelin raportissa todetaan, että tehokkaiden rokotteiden tuotannon ja jakelun odotetaan optimistisissakin arvioissa tapahtuvan vasta jossakin vaiheessa ensi vuotta. Siihen asti maskien käyttäminen on tiedepaneelin mukaan suositeltavaa julkisilla paikoilla ja joukkoliikennevälineissä, mahdollisesti alueen tartuntatautitilanteesta riippuen.

Tiedepaneelin raportin mukaan maskien käyttö erityisesti riskitilanteissa olisi hyödyllistä estämään tartuntojen leviämistä etenkin oireettomilta kantajilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. OP Pukkila haluaa yhdistää voimansa Päijät-Hämeen pankkien kanssa
 13. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 14. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 15. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.