Punkkirokotteiden hinnoissa merkittäviä eroja – Mehiläinen vertailun kallein, Saaristolääkärit halvin

Punkkibussin edustalla rokotettiin ihmisiä punkin levittämää aivokuumetta (tbe) vastaan Helsingissä viime kuussa. Punkkibussi on liikkuva tbe-rokotusklinikka. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Puutiaisaivotulehdukselta suojaavan TBE-rokotteen eli punkkirokotteen hinnoissa on merkittäviä eroja, käy ilmi STT:n tekemästä vertailusta.

Kolmen pistokerran kattavan rokotussarjan hinta liikkuu 147–206 euron välillä. Yhden TBE-rokotekerran hinta aikuisille liikkuu 49 euron ja 66,50 euron välillä. Vertailussa olivat mukana punkkirokotuksia myyvät Mehiläinen , Saaristolääkärit ja Terveystalo . Vertailu on tehty normaalihintojen perusteella eikä siinä ole huomioitu mahdollisia asiakasetuhintoja.

Vertailun edullisin hinta on Saaristolääkärien punkkibussissa, missä rokotekerta aikuiselle on 49–55 euroa. Kolme rokotekertaa maksaa 147–165 euroa.

Kalleinta on Mehiläisessä, missä punkkirokotuksen hinta on normaalisti 66,50 euroa käynniltä. Hintaan lisätään 2,10 euron Kanta-maksu, jolla katetaan rokotustietojen vieminen Kanta-arkistoon. Kolmelta käyntikerralta se tekee normaalihinnalla 205,80 euroa.

Terveystalossa rokotekerta maksaa 64 euroa eli kolme rokotuskertaa maksaa 192 euroa.

– Kyseessä on pakettihinta, johon sisältyy sekä rokoteaine että itse rokotus eli hoitajantyö, Terveystalon henkilöasiakkaista ja lääkärikeskuksista vastaava johtaja Siina Saksi kuvailee hinnan muodostumista.

Punkkirokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta vastaan. Rokote ei suojaa borrelioosilta tai punkin puremalta.

Kysyntä menee eri suuntiin

Rokotteen kysyntä on kovassa kasvussa ainakin Terveystalossa. Saksin mukaan rokotteen kysyntä oli toukokuussa erittäin suurta.

– Kesäkuun ensimmäisten päivien perusteella kesäkuusta tulee myös erittäin vilkas, hän sanoo.

Saksin mukaan yksityishenkilöiden lisäksi työnantajat ovat kiinnostuneita rokottamaan työntekijöitään. Hän arvelee, että lisääntynyt kysyntä voi johtua osittain koronavirusepidemiasta, minkä seurauksena ihmiset ovat aiempaa kiinnostuneempia terveydestään.

Mehiläisessä punkkirokotteiden kysyntä on mennyt tänä vuonna eri suuntaan kuin Terveystalossa.

– Rokotetta annetaan eniten aina keväisin, mutta koronan vuoksi näiden rokotteiden määrä on tänä vuonna ollut jonkin verran vähäisempi kuin aiempina vuosina, liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf kertoo.

– Kun korona lähti liikkeelle, on kaikkea terveyteen liittyvää asiointia siirretty eteenpäin tai vähennetty. Se on näkynyt merkittävästi, mutta asiointi on palautumassa asteittain.

Riskialueiden asukkaille maksuton, muille maksullinen

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy vuosittain etenkin rannikkoseudulla. Riskialueilla vakituisesti asuville ja loma-asuntoja omistaville rokote on maksuton. Aiemmin rokottamaton saa kolme maksutonta rokoteannosta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa.

Maksuttomia rokotuksia annetaan Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannassa Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Kustavissa ja Lohjanjärven saaristoalueella.

Kolmen rokotekerran kattavan perusrokotusohjelman lisäksi punkkirokotteeseen suositellaan tehosteannosta.

THL:n ohjeistuksen mukaan ensimmäinen tehosteannos suositellaan annettavaksi kolmen vuoden kuluttua edellisestä pistokerrasta ja seuraavat kymmenen vuoden välein alle 50-vuotiailla. 50–60-vuotiaille tehosteannos annetaan viiden vuoden välein ja yli 60-vuotiaille kolmen vuoden välein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. Valtimontalon Runo Hotel Porvoon rakennustyöt lähtivät käyntiin – avajaiset ovat toukokuussa 2021
 13. OP Pukkila haluaa yhdistää voimansa Päijät-Hämeen pankkien kanssa
 14. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 15. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.