Ylen gallup: SDP kasvatti johtonsa jo viiteen prosenttiyksikköön, keskustalle takapakkia

Sanna Marinin johtaman SDP:n kannatus on kasvanut 1,1 prosenttiyksikköä edelliskuusta Ylen gallupissa. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

SDP on vankistanut asemaansa Suomen suosituimpana puolueena, kertoo Ylen tuore gallup . Pääministeripuolueen kannatus on kasvanut 1,1 prosenttiyksikköä edelliskuusta ja on nyt 23,2 prosentissa.

SDP:n etumatka perussuomalaisiin on jo peräti 5,1 prosenttiyksikköä. Asetelmat ovat vaihtuneet todella nopeasti, sillä tammikuussa perussuomalaiset oli Ylen gallupissa 9,4 prosenttiyksikköä SDP:n edellä, ja vielä maaliskuussakin ero oli 5,8 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten kevään raju kannatuslasku on kuitenkin pysähtynyt. Puolueen kannatuksessa oli hienoista nousua, ja se nousi kakkoseksi ohi toisen oppositiopuolueen kokoomuksen, jonka kannatus putosi 17,5 prosenttiin.

Keskusta jäi vihreiden taak se

Keskustan kannatus romahti peräti 1,5 prosenttiyksikköä 10,7 prosenttiin. Vihreiden kannatus kasvoi 0,5 prosenttiyksiköllä, ja se nousi hallituskumppani keskustan ohi neljänneksi suosituimmaksi puolueeksi 11,9 prosenttiin.

Koronakevät on näkynyt gallupeissa etenkin SDP:n ja perussuomalaisten kannatuksessa. Poikkeustilanteessa valtaapitävän puolueen suosio on useimpien muiden Euroopan maiden piristynyt roimasti, kun taas opposition perussuomalaiset on menettänyt nostetta. Muiden puolueiden kannatuksessa ei ole tapahtunut yhtä dramaattista muutosta.

Pienempien puolueiden kannatus on suurin piirtein ennallaan. Vasemmistoliitto on 7,8 prosentissa, RKP 3,9 prosentissa, kristillisdemokraatit 3,5 prosentissa ja Nyt-liike 2,3 prosentissa.

Gallupin toteutti Taloustutkimus , joka haastatteli 11. toukokuuta–2. kesäkuuta yli 2 400 ihmistä. Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. OP Pukkila haluaa yhdistää voimansa Päijät-Hämeen pankkien kanssa
 13. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 14. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 15. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.