Kiinteistötoimisto Volanen | Ilmoitus

Kesä tulee – mihin hintaan?

Mökkikauppaa tehdään fiilispohjalta

Mökkimarkkinat pyörähtävät kesän kynnyksellä käyntiin auringonsäteiden myötä. Jo toukokuussa toiveet unelmamökistä alkavat kimmeltää kilpaa meren aaltojen kanssa. Loma-asunto ostetaan fiilispohjalta, tietää Risto Volanen LKV kiinteistötoimisto Volanen Oy:stä.

- Loma-asunto hankitaan sitten, kun asumisen perustarve on tyydytetty. Mökkeihin ja mökkeilyyn liittyy voimakkaita, yleensä kauniita muistoja. Siksi myös mökinhankinnassa tunteilla on tärkeä rooli.

Volasen mukaan loma-asuntokauppa elää omaa elämäänsä irrallaan muusta asuntokaupasta. Mökkien hankinnassa omarahoitus on korkea, ja kun ostaja kokee, että hinta on sopiva, hän tekee ostopäätöksen.

- Hinnan täytyy kuitenkin olla perusteltu. Jos kohde vastaa toiveita, siitä ollaan valmiit myös maksamaan. Kesäkuun puolivälissä nähdään mökkien yleinen hintataso, kun ensimmäiset kaupat realisoituvat. Tällä hetkellä lainojen korot ovat alhaalla, mutta se ei juurikaan vaikuta loma-asuntomarkkinoihin, johtuen juuri niiden korkeasta omarahoitusosuudesta, Volanen kertoo.

Loma-asuntojen hintakehitys on ollut viime vuoteen verrattuna nousujohteinen, noin 1–4 prosentin luokkaa valtakunnallisella tasolla.

- Hintakehitys on ollut valtakunnallisesti homogeenista, mikä on poikkeuksellista. Yleensä tietyillä alueilla menee aina lujempaa kuin toisilla. Sipoossa, Porvoossa ja Loviisassa hintakehitys on yhteneväinen, kuten myös ostajakuntamuutokset, Volanen toteaa.

 

Kauppa käy lokakuuhun asti

On saari-ihmisiä, mutta myös mantereen mukavuuteen perustavia mökkeilijöitä. Toisaalta on olemassa ostajakunta, jolle manner ei ole vaihtoehto lainkaan.

Saaritonttien ja -mökkien hinnat ovat pysyneet varsin stabiileina. Tarjonta ja kysyntä ovat pysyneet tietyllä tasolla, mikä myös vakauttaa hintatason.

- Saarten hintataso on noin 30 prosenttia matalampi verrattuna mantereella sijaitseviin loma-asuntoihin. Saaren käyttöastekin on luonnollisesti vähintään tuon verran pienempi, Volanen sanoo.

Nykytrendiin kuuluu myös se, että mökille ei haluta tulla raatamaan tai kärvistelemään epämukavissa olosuhteissa. Mökillä olosta halutaan nauttia.

- Toiveena on rantatontti autotien päässä. Vahvistettu kaava ja hyväkuntoiset rakennukset. Rantasauna. Mukavuudenhaluisuus on päivän sana, Volanen kuvailee.

Mökkiostajat suosivat valmiita kohteita rakennuttamisen sijasta.

- Valmiista mökistä ollaan valmiita maksamaan reilustikin, jos hinta vastaa tunnetilaa. Mökkiostaja ei yleensä halua alkaa rakennuttaa, jos valmista on tarjolla.

 

Mökkikauppa käy kuumana lokakuuhun asti

Laadun tavoittelu ja mukavuudenhalu vaikuttavat voimakkaasti ostotilanteessa. Röttelöitä ei haluta vaivoiksi.

- Älä turhaan tee remonttia, mutta korjaa se, mikä on rikki, Volanen vinkkaa mökkiään myyville.   

Volasen mukaan tunneostamiseen vaikuttaa myös sijainti.

- Loviisalaiset ostavat mökkejä Loviisasta. Myös monet muualle muuttaneet haluavat mökin entiseltä kotiseudultaan.

Mökkikauppa käy kuumana lokakuuhun saakka. Myyntiajat ovat kohtuullisen pitkiä, joten usein loma-asunto saadaan omaan käyttöön vasta seuraavana kesänä.

- Mökin tyhjentäminenkään ei välttämättä käy käden käänteessä. Mutta tuo odotushan on vain ihanaa. Koko vuoden voi hehkutella tulevaa kesää omassa unelmamökissä, Volanen hymyilee.

 

Teksti: Reija Kokkola, Kuva: Päivi Ahvonen

 

Kiinteistötoimisto Volanen | Ilmoitus

Aikaisempia kirjoituksia

Kiinteistötoimisto Volanen | Ilmoitus

Kiinteistötoimisto Volasen perusajatuksena on jo perustamisvuodesta 1937 alkaen ollut tarjota tehokasta ja osaavaa, koko toimialan kattavaa palvelua. Kiinteistönvälitysalan jatkuva kehittyminen on haasteellista mutta samalla se on motivoinut jo kolmatta välittäjäsukupolvea. Vahva paikallistuntemus ja koulutettu henkilökunta on yhdistelmä, josta hyötyy sekä ostaja että myyjä. Kokemuksesta on selvää hyötyä! Osaamme oikeat hinnat myös vaativiin kohteisiin. Hinta-arvion määrittelyssä on omakohtainen kokemus ja kauppahintojen tuntemus paras yhdistelmä. Lisätietoja www.volanen.fi

Uusimmat mielipiteet