Porvoon 4h-yhdistys

4H:n kautta vaihtoon

Vaihdossa ollut Viivi Törmänen

Aliisa Ketonen

Viivi Törmänen sai tilaisuuden mennä 4H:n kautta Sveitsiin IFYE-vaihtoon kahdeksi kuukaudeksi. Haastattelimme häntä ja saimme rutkasti tietoa 4H:n järjestämistä vaihdoista ulkomaille sekä Viivin kokemuksista siellä.

        IFYE-vaihdossa vähintään 18-vuotias nuori viipyy kohdemaassaan 1-6 kuukautta haluamansa mukaan ja tarkoituksena on asua eri isäntäperheissä vaihdon aikana. Viivi oli Sveitsissä viime kesänä kaksi kuukautta, ja hänellä oli täten kaksi isäntäperhettä. Kielenä toimi pääsääntöisesti englannin kieli, mutta ranskaakin tuli käytettyä.

        Viivi valitsi Sveitsin kohdemaakseen, sillä hän halusi päästä puhumaan edes vähän ranskaa. Lisäksi häntä kiehtoi sveitsiläinen kulttuuri, joka pitää sisällään esimerkiksi ruokaperinteet ja upean luonnon.

      Viivi tuli toimeen hyvin isäntäperheidensä kanssa, ja etenkin ensimmäisen perheen kanssa hän tuli hyvin läheiseksi. Toisessa isäntäperheessä oli ongelmana se, että englannin kieltä osasi perheessä vain kaksi ihmistä. Kommunikointi oli täten hankalampaa.

      Vaihdossa oli enemmän hyviä puolia, mutta muutama huonokin puoli löytyi. Hyvinä puolina Viivi mainitsi vaihdon olevan itselleen avartavaa, jossa näki ja koki paljon sekä ihmisiin tutustuminen oli suuri rikkaus. Huonoina puolina oli se, että kommunikointi toisessa perheessä oli haastavaa sekä koti-ikäväkin pääsi yllättämään välillä.

       Niin kuin edellä mainittiin, Viivi tuli läheiseksi ensimmäisen isäntäperheensä kanssa ja hän menikin heti seuraavana jouluna tekemään vierailun perheen luo. Hän myös sai yhden erittäin hyvän ystävän, jonka kanssa Viivi on pitänyt tiiviisti yhteyttä. Nyt tänä kesänä samainen henkilö on tulossa vierailulle Suomeen.

       Rahaa kului reilu 300€ kahden kuukauden aikana, ja välillä hänen pitikin miettiä rahankäyttöään erilaisissa tilanteissa.

       Viivi antaa tuleville vaihtoon lähtijöille vinkkeinä sen, että pitää mielen avoimena ja nauttii matkastaan sekä lähtee kaikkeen mukaan reippaasti kun kysytään. Ilman kiinnostusta ympärillä oleviin ihmisiin ja kulttuuriin koko reissusta ei tule yhtään mitään. Viivi on ajatellut vierailla tulevana syksynä taas Sveitsissä.  

       Nyt sinullakin on mahdollisuus hakea 4H:n kautta vaihtoon tai IFYE-vaihdon isäntäperheeksi. Esimerkiksi Porvoossa on kaksi isäntäperhettä, jotka tulevat majoittamaan kanadalaista nuorta miestä kuukauden ajaksi kesäkuun lopusta heinäkuuhun. 

 

4H:n kesätyöntekijät Aliisa Ketonen ja Noora Lehtonen

Porvoon 4h-yhdistys

Aikaisempia kirjoituksia

Porvoon 4h-yhdistys

4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta. Lapsen ja nuoren kehitysvaiheet huomioon ottavassa toiminnassa opitaan itse tekemällä. 4H-kerhossa omaksutaan käytännön taitoja ja tietoja koulutetun ohjaajan tuella. 4H-koulutukset ja -kurssit syventävät nuoren osaamista. Toiminnassa saadaan valmiuksia yrittäjyyteen ja työelämään. Porvoon seudun 4H-yhdistyksen yhteystiedot: Runeberginkatu 32 E 06100 PORVOO, puh. 040 503 7725, email: [email protected], www.4h.fi/porvoo

Uusimmat mielipiteet