Porvoon 4h-yhdistys

4H-harrastus voi johtaa yritystoimintaan

Oona Tenhunen

 

Henna Jaakkolan äskettäin perustettu yritys on hyvä esimerkki 4H-yrityksestä, joita etelä-suomessa on vain muutama. Jaakkola hoitaa koiria, kasvattaa jyrsijöitä ja tarjoaa lomituspalveluita. ''Olin ennen päätoimisesti lomittaja ja koirat  jäivät vähemmälle huomiolle. Halusin toimia enemmän koirien parissa ja niin syntyi idea tästä yrityksestä'', Henna kertoo. ''Monet nuoret esimerkiksi leipovat tai käyvät siivoamassa sukulaisillaan. 4H-yritystoiminnan avulla he voivat tienata siitä myös vähän rahaa.''

 

4H-yritystoiminta avaa nuorille mahdollisuuden päästä kokeilemaan siipiään oman yrityksen johdossa. Yrityksen voi perustaa kuka tahansa 13-28-vuotias 4H-jäsen tai jäsenten muodostama ryhmä. Jokaisella yrityksellä on oma yritysohjaaja, joten nuoren ei tarvitse huolehtia yrityksen pyörittämisestä aivan yksin. Ohjaaja voi olla 4H-yhdistyksen työntekijä, mutta myös oma sukulainen tai vaikka paikallinen yrittäjä.

 

 Yrityksen perustamiseen tarvitaan tietysti liikeidea. Idean ei tarvitse olla uusi, mutta vanhaakin ideaa voi kehittää ja muokata käyttökelpoiseksi. Kannattaakin miettiä minkälaiselle palvelulle olisi kysyntää omalla alueella. Jos ideaa ei kuitenkaan ole, mutta yritystoiminta kiinnostaa, vinkkejä löytyy osoitteestawww.4h.fi/yritys. Yrityksen pitäminen on harrastusmuotoista toimintaa, eli sillä ei voi tienata elantoaan. Sitä voi kuitenkin myöhemmin kehittää suuremmaksi ja oikeaksi yritystoiminnaksi.

 

Hennan Askolassa sijaitseva yritys tarjoaa yksityisesti koirien ulkoilutusta ja hoitoa niin hänen omanssa kodissaan, kuin hoidokkienkin kodeissa. Henna toteaa oman kotiympäristönsä olevan hyvä hoitokoirille. Lähellä ei ole isoja teitä ja paikka on luonnonläheinen toisin kuin kennelit, joissa koirat joutuvat asumaan pienissä häkeissä. ''Pidän työstä. Saan tavata erilaisia koiria ja ihmisiä ja oppia uutta. Tietysti kohtaan joskus myös epämukavia asiakkaita, mutta sille ei voi mitään.'' Jaakkola kuvailee.

 

 Koirien kanssa sattuu ja tapahtuu monenlaista. Esimerkiksi hoitokoirien kanssa saattaa syntyä tilanteita, joissa on vaikea toimia, koska vieraiden koirien käyttäytymistä ei osaa aina ennakoida. ''Joskus vieraat tuovat  kielloista piittaamatta hoitokoirien lähelle omia lemmikkejään eikä siitä välttämättä seuraa hyvää.'' Henna kertoo. ''Joka tapauksessa otan hoitoon kaikki sitä tarvitsevat. Minulla on kokemusta pienistä ja isoista koirista ja tutustun mielelläni uusin.''

 

 Omia koiria Hennalla on tällä hetkellä neljä,3 saksanmetsästysterrieriä ja 1 airedalenterrieri. Niiden kanssa hän metsästää ja harrastaa myös agilityä eli koirien esterataliikuntaa ja tokoa eli tottelevaisuuskoulutusta.

 

Jyrsijöistä Henna kasvattaa pääsääntöisesti gerbiilejä, mutta myös hamstereita ja kääpiöhamstereita.  Jyrsijöillä on kokonainen huone käytössään ja tavoitteena olisi jalostaa niistä väriensä mukaisia yksilöitä. Hennalta voi ostaa jyrsijöiden poikasia.

 

Yritys tarjoaa yksityisesti lomitusapua vuohi-, lammas-, liha-nauta-, ja lypsykarjatiloilla.

 

Henna Jaakkola on myös kouluttajana Askolassa ja osittain Porvoossa syksyllä järjestettävässä Dogsitter-koulutuksessa, jos osallistujia löytyy tarpeeksi. Dogsitter-toiminnassa tutustutaan kokonaisvaltaisesti koiran elämään ja se sisältää käytännön ja teorian opetusta.

 

Porvoon 4h-yhdistys

Aikaisempia kirjoituksia

Porvoon 4h-yhdistys

4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta. Lapsen ja nuoren kehitysvaiheet huomioon ottavassa toiminnassa opitaan itse tekemällä. 4H-kerhossa omaksutaan käytännön taitoja ja tietoja koulutetun ohjaajan tuella. 4H-koulutukset ja -kurssit syventävät nuoren osaamista. Toiminnassa saadaan valmiuksia yrittäjyyteen ja työelämään. Porvoon seudun 4H-yhdistyksen yhteystiedot: Runeberginkatu 32 E 06100 PORVOO, puh. 040 503 7725, email: [email protected], www.4h.fi/porvoo

Uusimmat mielipiteet