Porvoon nuorisovaltuusto

Koulukeskittymä Näsiin

Thorbjörn Sirén on 3.3 päivätyssä kuntalaisaloitteessaan ilmaissut huolensa niin Strömborgska skolan kuin Kvarnbackens skolan koulurakennusten huonosta kunnosta ja mm. ehdottanut, että kaupunki pikimmiten selvittää mahdollisuutta yhdistää koulujen toiminnot uudeksi yhtenäiskouluksi luokilla 1-9. Yhtenäiskoulu nousisi keskuskentän tontille, joka tällä hetkellä toimii liikuntapaikkana. Korvaava urheilukenttä rakennettaisiin Kvaban vanhalle tontille.

Olen samaa mieltä Sirénin kanssa siitä, ettei Strömborgska skolan opetustilat ole päivän tarpeita vastaavia. Koulua ei ole peruskorjattu vuosiin. Koulussa opiskellaan huonoissa luokkatiloissa ja taukotilat ovat olemattomat. Tilat eivät kannusta opiskeluun saatika toimi stimuloivana oppimisympäristönä. Koulun peruskorjaus ja uuden yhtenäiskoulun rakentaminen on ollut päättäjien huulilla jo kauan ja viimeinkin hanke on edennyt siihen vaiheeseen, että mittava hankesuunnitelma on hyväksytty niin teknisessä lautakunnassa kuin kaupunginhallituksessa. Uusi yhtenäiskoulu nousisi Näse skolan yhteyteen. Ainoastaan rakennuttamispäätös puuttuu, mutta se tuotaneen valtuustolle lähivuosina, kunhan koulun nykyinen tontti on saatu myytyä. Tuleeko koulusta paljon puhuttu elinkaarihanke, se jää nähtäväksi. Rakennuspaikan muuttaminen ja suunnitelmien avaaminen merkitsisi isoa takaiskua hankkeelle lykkäämällä sitä vuosilla ja kaupungin kukkaroon varteenotettavan suuruista lovea uusien konsulttikustannusten myötä. Rahaa, jolle löytyisi muutakin käyttöä. Haluan StröHössa toimiville hyvät työtilat tällä vuosikymmenellä ja harjannostajaiset näkisin mielellään jo viiden vuoden sisällä.

Tonttia ei kuitenkaan saada myydyksi, jollei asemakaava mahdollista tontille liike- ja asuintilaa. Toivonkin, ettei kaupunki tee StröHön tontin suhteen samaa virhettä kuin Rihkamatorin kanssa, eli kaava-asiat ensin kuntoon ja sitten vasta toimitaan. StröHön tontti tarjoaisi kaupungin yrittäjille paljolti peräänkuulutettua liiketilaa kaupungin keskustasta. Se myös laajentaisi kaupungin keskustaa jokirantaan päin. Jokirantaa joudutaan väistämättä kehittämään Taidetehtaan ja Porvoon Campuksen synnyttämän liikenteen myötä. Monipuolisemmat tilat mahdollistaisivat myös erilaisten elinkeinojen asettautumisen alueelle, joka vuorostaan monipuolistaisi palvelutarjontaa.

Hedelmällisin paikka StröHölle on sille suunniteltu paikka Näse skolan yhteydestä Porvoon länsirannalta. Yhtenäiskoulun oppilasmäärä pysyisi kohtuullisissa mittasuhteissa verrattuna Kvaban kanssa yhdistymiseen, jolloin koulu kasvaisi oppilasmäärältään samalle tasolle Albert Edelfeltin koulun kanssa.

Kokonniemen virkistysalue olisi uuden koulun välittömässä yhteydessä, eivätkä välimatkat ydinkeskustan liikuntapalveluihin kuten uimahalliin ja keskuskenttään olisi kohtuuttomat.

Koulua rakennettaessa hyvä sijainti on keskeisessä asemassa, mutta sijaintia päätettäessä tulee myös ottaa huomioon muutkin kustannukset kuin vain itse rakennuksen hinta. Tässä tapauksessa kaupungin tulisi kustantaa kokonaan uusi urheilukenttä.

Keskuskenttä on monen kaupunkilaisen vakiintunut liikuntapaikka ja sijaitsee tarpeeksi keskeisellä paikalla kaupungin keskustassa. Kentän juuret ulottuvat pitkälle historiaan ja monen urheiluseuran alkutaival on alkanut kentällä. Kenttää on viime vuosina kunnostettu
vastaamaan yleisurheilukisojen ja muiden urheilutapahtumien vaatimuksia. Kenttä myös palvelee ydinkeskustan kouluja, liikuntaseuroja ja ennen kaikkea kaupunkilaisia ilmaisena ulkoilualueena. Nämä investoinnit valuisivat hukkaan, jos nykyinen urheilukenttä betonoitaisiin talon perustukseksi. Varsinkin urheiluseurojen ja aktiiviurheilijoiden toimintaedellytykset heikkenisivät oleellisesti uutta urheilukenttää odotellessa.

Kvaban sisäilmaongelmat ja löytyneet kosteusvauriot ovat hälyttäviä ja toivonkin, että kaupunki tekee oppilaita ja opettajia parhaiten hyödyttävän ratkaisun eikä ainoastaan kustannustehokkaimman. Jos ei ole todennäköistä, että kosteusongelmat poistuvat peruskorjauksella, tulee koululle rakentaa uusi koulurakennus. Tämän taloteknisissä ratkaisuissa tulee ottaa huomioon kostean maapohjan haasteet.

 

Tim Karike
Porvoon Nuorisovaltuuston puheenjohtaja (sit)

Porvoon nuorisovaltuusto

Aikaisempia kirjoituksia

Porvoon nuorisovaltuusto

Uusimmat mielipiteet