Porvoon nuorisovaltuusto

Luonnon valo virkistää ja säästää kukkaroa

Siirtyessämme kevättä kohti, aurinko alkaa pilkehtiä pilvihattaroiden välistä ja sen tuottama lämpö on aistittavissa kämmen selällä. Kotiin tulvii uskomaton määrä luonnon valoa ja turhat lamput voi huoletta sammuttaa energiaa viemästä ja sähkölaskua kartuttamasta.

Olen kummastellut sitä, miten huonosti luonnonvaloa hyödynnetään päiväsaikaan rakennusten sisätilojen valaisussa. Se on selvästikin aliarvostettu luonnonvara. Varsinkin julkishallinnon piiriin kuuluvat rakennukset kuten koulut voisivat säästää sievoisen summan rahaa näkemällä pienen lisävaivan lamppujen sammuttamisessa. Se on ympäristöystävällinen teko.

Valot voisi sammuttaa ainakin julkisista tiloista. Ikkunoilla varustetussa luokkatilassakin pärjää jo pitkälle vain valaisemalla liitutaulun ympäristön. Tämä tietenkin edellyttää, ettei ikkunoita ole peitetty sälekaihtimilla, joita pidetään suljettuina koko koulupäivän ajan. Kirjoittaminen onnistuu vähässäkin valossa, vaikkei sitä heti uskoisi kun on tottunut työskentelemään loisteputkien ylivalaisemassa ympäristössä. 

 

Tim Karike

Porvoon Nuorisovaltuuston puheenjohtaja (sit)

Porvoon nuorisovaltuusto

Aikaisempia kirjoituksia

Porvoon nuorisovaltuusto

Uusimmat mielipiteet