Porvoon nuorisovaltuusto

Jokiranta nuorisokulttuurin kehdoksi

Kuumina kesäpäivinä on mukava vain kävellä puiden kehystämää joen vierustaa ja ihmetellä vastaan tulevaa turistitulvaa ja vauhdilla ohi kiitäviä pyöräilijöitä.  Skootterin saa mukavasti ilmaiseksi parkkiin Mannerheiminkadun sillan vierustalle eikä tarvitse huolehtia parkkilappujen luovasta kiinnityksestä ohjaustankoon. Kesäisin en juurikaan löydä jokirannasta pahaa sanottavaa, mutta talvisaikaan alue muuttuu aavemaiseksi joutomaaksi ja höyryävän kaakaon saa luvan nauttia jossain muualla.

Kaupunki on parhaillaan uudistamassa jokirannan yleiskaavaa ja hyvä niin. Alueen tulevaisuutta on syytä pohtia Taidetehtaan valmistuessa kovaa vauhtia Länsirannalle. Harjannostajaiset ovat jo kulman takana!

Itse olen osallistunut kaavan valmisteluun nuorisovaltuuston kautta ja olenkin myönteisesti yllättynyt valmistelutyön avoimuudesta ja kuntalaisten ja eri sidosryhmien mahdollisuudesta tulla kuulluksi. Onhan kyseessä kaikkien meidän porvoolaisten yhteinen olohuone.

Kaavaluonnosten ehdottomana helmenä pidän ehdotusta Mannerheiminkadun sillan alaisen varastohallin kunnostamisesta, ottamisesta hyötykäyttöön ja sen muuttamisesta esim. näyttely- tai harrastetilaksi. Porvoon Aloitekanavassa nuoret ovat peräänkuuluttaneet nuorisokulttuurin laajempaa tukemista ja hyväksymistä.

Minusta jokikadun pään voisi kokonaan sulkea liikenteeltä ja sillan alaiset parkkipaikat poistaa. Paikalle voisi rakentaa pienimuotoisen skeittipuiston, joka jatkuisi osittain sillan alle.  Alueen voisi toteuttaa kiinteillä kivirampeilla Helsingin Eläintarhan skeittipuiston tapaan. 

Sillan alaisen varastohallin voisi vuokrata paikalliselle taideyhdistykselle, jossa nuoret aloittelevat taiteilijat voisivat esitellä teoksiaan nuorten graffitein koristelemassa tilassa.

Kuten jo aiemmin mainitsin, ympärivuotisen toiminnan vakiinnuttaminen jokirantaan on tärkeätä.  Alueelle pitää rakentaa ympärivuotiseen käyttöön soveltuvia rakennuksia, joihin voi talvipakkasilla poiketa lämmittelemään. Kahvilatoimijat ovat lisäksi nykytilanteessa ahtaalla kovan kilpailutilanteen ja huonon liiketilatarjonnan vuoksi ydinkeskustan alueella.

Kaikkia rantakuppiloita ja terasseja en olisi suinkaan heti poistamassa, ovathan ne jokirannan henki. Toivon vain, etteivät ne tukkisi kevyen liikenteen väyliä ja sopisivat jotenkuten ympäristöönsä mm. väritykseltään. Jokirannan ulkonäön tulee olla yhtenäinen ja hallittu.

Kosketusetäisyys jokeen on noussut useissa keskusteluissa esille. Kalatorin portaat tulee ehdottomasti kaivaa esiin ja entisöidä entiseen loistoonsa muistuttamaan alueen vielä elinvoimaisesta kalastuselinkeinosta.

Ponttooniterasseihin suhtaudun varovaisen myönteisesti, kunhan ne eivät tuki vesiväylää. Pieni merenkulku, joka on tunnettavissa terassilla istuttaessa tuo oman lisämausteensa kokonaisvaltaiseen kahvilakokemukseen.

Isot virkistäytymiseen tarkoitetut viheralueet puuttuvat jokirannasta ja minusta on tärkeää ettei jokirantaa kokonaan kaupallisteta. Jokirannasta tulee löytyä paikka, jossa voi nauttia omia eväitä ja vain rentoutua kaupunkihälinän keskellä avaamatta kukkaron nyörejä. Viheralueille voisi sijoittaa osallistavaa taidetta inspiroituneena tiedekeskus Heurekasta.

Lisää siltoja en toivoisi rakennettavan, mutta kevyen liikenteen sillan pintaan voisi vetää pari kerrosta maalia ja vaihtaa uudet kaiteet. Pienellä panostuksella sillan ulkonäkö paranisi kohisten.

 

Tim Karike

Porvoon Nuorisovaltuuston puheenjohtaja

Porvoon nuorisovaltuusto

Aikaisempia kirjoituksia

Porvoon nuorisovaltuusto

Uusimmat mielipiteet