Uudenmaan TE-toimisto

TE-toimisto auttaa koulutukseen haussa ja ammatinvalinnassa

Vaikea työmarkkinatilanne on nostanut huolen nuorten syrjäytymisestä ja työllisyydestä yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön. Käytäntö ja tilastot kertovat, että koulutetuilla on paremmat mahdollisuudet päästä töihin.

Marit Finne

Onko koulu päättynyt? Mietitkö, mikä sinusta tulee isona? Pohditko, mille alalle oikeastaan haluaisit? Olisiko työkkärin palveluista apua?

Uudenmaan TE-toimiston ammatinvalinnanohjaus auttaa alkuun oman alasi etsimisessä.  Voit varata ajan keskusteluun ammatinvalintapsykologin kanssa. Siitä asiat käynnistyvät. Myös netissä osoitteessa www.te-palvelut.fi  àAmmatinvalinta ja urasuunnittelu tai uranetti voit tutustua ammatinkuvauksiin tai käydä tekemässä AVO-ammatinvalintatestin. AVO auttaa omien kykyjesi ja kiinnostuksesi kohteiden arvioinnissa.

TE-toimiston psykologit auttavat löytämään ratkaisuja ammatinvalintaan, työhön tai koulutukseen liittyvissä kysymyksissä. Uudenmaan TE-toimiston psykologipalvelujen ajanvaraus on tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9-11 ja 12-14 vaihdenumeromme 02950 40000 kautta.

Koulutetut saavat paremmin töitä

Käytäntö ja tilastot kertovat, että koulutetuilla on paremmat mahdollisuudet päästä töihin. Työ- ja elinkeinotoimiston nettisivuilla www.te-palvelut.fiàNuorten palvelut löydät monipuolista tietoa koulutusvaihtoehdoista ja -tarjonnasta. Siellä on valtava tietopankki opiskelusta ja oppilaitoksista, rahoituksista, aloista ja ammateista. Opiskelu ei merkitse pelkästään koulunpenkillä istumista. Oppisopimuskoulutuksessa voit samalla tehdä töitä, kun opiskelet johonkin haluamaasi ammattiin.

Nuorten työttömyys on tällä hetkellä erittäin puhuttava aihe.

  • Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli huhtikuun lopussa Uudenmaan alueella 6 658, joista 1 243 oli alle 20-vuotiaita.
  • Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä väheni maaliskuuhun verrattuna 412 henkilöllä. Vuoden aikana alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyys lisääntyi 1 627 henkilöllä (32,3 %).
  • Alle 30-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli huhtikuun lopussa 13 471, mikä on 3 130 (30,3 %) enemmän kuin viime vuonna.

Nuorisotakuu ja Sanssi-kortti

Vaikea työmarkkinatilanne on nostanut huolen nuorten syrjäytymisestä ja työllisyydestä yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön. Vuodenvaihteessa voimaan tulleen nuorisotakuun ohessa vakinaistettiin Sanssi-kortti, joka on työnhaun työkalu nuorelle. TE-toimistosta saamallaan kortilla nuori voi osoittaa työnantajalle, että palkkaamalla nuoren ja täyttämällä tietyt ehdot työnantaja voi saada palkkatukea noin 700 euroa kuukaudessa enintään kymmeneksi kuukaudeksi. Myös oppisopimuskoulutuspaikkoja lisätään ja työnantajille maksettavia korvauksia korotetaan.

Vuoden vaihteessa voimaan tullut nuorisotakuu tarkoittaa sitä, että viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta nuorelle tarjotaan työtä, opiskelupaikkaa tai esimerkiksi työpajamahdollisuutta tai kuntoutusta. Paikkaa tarjotaan jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille.

Nuorten yhteiskuntatakuuseen liittyy myös hallituksen lupaus koulutuspaikasta. Jokaiselle peruskoulun päättäneelle taataan koulutuspaikka lukiossa, ammattikoulussa tai esimerkiksi oppisopimuksella, työpajassa tai kuntoutuksessa. Nuorisotakuu on yksi hallituksen keskeisimmistä hankkeista. Takuun toimeenpano alueilla ja kunnissa on alkanut ja tulokset syntyvät vähitellen hallinnonalojen toimien käynnistyessä vaiheittain. Hallituksen lisäpanostus nuorisotakuun toteuttamiseen tänä vuonna on lähes 90 miljoonaa euroa. Nyt tarvitaan laajaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken, jotta takuu saadaan arjessa toimimaan.

Lisätietoja nuorisotakuusta löytyy nettisivuilta www.nuorisotakuu.fi

Kesäduunari-info neuvoo

Kesätöihin liittyvistä asioista saa tietoja netistä osoitteesta http://www.kesaduuni.fi/

Kesätyöntekijän on hyvä olla tarkkana työsopimusta tehdessään, sillä työnantajan on kesätöissäkin huomioitava työsuojeluasiat ja työehdot. Säädeltyjä asioita ovat mm. työaika, palkka ja työturvallisuus. Alle 18-vuotiaille työntekijöille on laissa mainittuja erityissäädöksiä, joiden tarkoitus on suojella nuorta työntekijää. Ennen kesätöiden alkua kannattaa tehdä kirjallinen työsopimus.

Akavan, SAK:n ja STTK:n maksuton Kesäduunari-info palvelee ja neuvoo kaikkia kesätyöntekijöitä numerossa 0800 179 279 maanantaista perjantaihin klo 9-15. Kysymyksiä voi myös lähettää Kesäduunari-infon nettilomakkeen kautta tai keskustella Facebookin osoitteessa www.facebook.com/kesaduuni

Lähde: www.te-palvelut.fi

Marit Finne 

Uudenmaan TE-toimisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uudenmaan TE-toimisto

Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) on työn, työelämän, yrittäjyyden ja koulutuksen asiantuntija. Palvelemme kaikkia Uudenmaan alueen työnhakijoita, yrityksiä ja yrittäjiä.

Työ- ja elinkeinotoimistosta saat henkilökohtaista palvelua työnhaussasi sekä tietoa työmarkkinoista, koulutuksesta, ammateista, yrittäjyydestä ja työttömyysaikaisista etuuksista. Palvelumme ulottuvat omatoimisesti käytettävistä verkkopalveluista (www.te-palvelut.fi) henkilökohtaisiin palveluihin.

Uusimmat mielipiteet