Mörkö nimeltä ay-liike

Millariikka Rytkönen

Lapsena pelotellaan joulutontuilla, aikuisena ay-liikkeellä. Tuolla ahneella ja kasvottomalla instituutiolla, joka nielee yhteisiä verovaroja, porsastelee ja rikkoo yhteiskuntarauhaa tehtailemalla vain lakkoja.

Ammattiliitto on sen jäsenet. Hän, joka vaihtoi äidillesi vaipan hoivakodissa. Hän, joka rokotti lapsesi neuvolassa. Hän, joka piti puolisosi hengissä teho-osastolla. Hän, joka antoi sinulle sytostaatteja suoneen rintasyöpäleikkauksesi jälkeen. Hän, joka puki lapsenlapsellesi kurahousut jalkaan päiväkodissa.

Nämä rohkeat naiset tekivät työmarkkinahistoriaa kesäkuussa 1982 Finlandia-talolla synnyttäessään Tehyn. Ihan tavalliset sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, jotka halusivat joukkovoimalla saada vahvaa edunvalvontaa.

Työelämän murros hedelmöitti Tehyn aluilleen jo 1960-luvulla. Naiset siirtyivät tuolloin moderniin palkkatyöhön ja maaseudulta virtasi kaupunkeihin tuhatmäärin nuoria naisia, joita laajentuva terveydenhuoltosektori ryhtyi työllistämään. Yhteiskunnallinen muutos oli raju ja nopea. Kutsumusammatista tuli palkkatyötä ja hoitohenkilöstö huomasi, että menestyksekästä edunvalvontaa voitiin harjoittaa tinkimättä ammatin eettisistä periaatteista.

Yksin voi pyytää, mutta joukolla voi vaatia. Mörkö nimeltä ay-liike on saanut meille kaikille suomalaisille nykyiset lomamme, lomarahat, 5-päiväisen työviikon, 8 tunnin työpäivän, viikkolevon, tauot, sairausajan palkan, työsuojelun, perhevapaat, ansiosidonnainen työttömyysturvan ja paljon muita etuja, jotka me yhdessä liittojen jäseninä olemme taistelleet. Nämä saavutetut edut eivät ole tulleet meille työnantajan hyvyydestä eivätkä ne ole kiveen hakattuja. Ilman joukkovoimaa ja korkeaa järjestäytymisastetta me voimme menettää nämä edut. Yksi kerrallaan.

STTK:n ekonomisti Antti Koskelan kirjoittama tietokirja Hanskat tippui kertoo työtaistelun merkityksestä palkansaajien aseman ja yhteiskunnan kannalta. Koskela kuvaa kirjassaan hyvin, kuinka lakot eivät ole erityisen suosittuja, mutta niiden hedelmät sen sijaan ovat. Tiesitkö esimerkiksi, että naisten äänioikeus on suoraa seurausta vuoden 1905 suurlakosta?

Seuraavan kerran kun ay-liike tuntuu möröltä, katso silmiin häntä, joka pitää huolta sinun terveydestä ja hyvinvoinnistasi. Onko hän todella mörkö?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.