Koululainen! Valitse hyvin

Mika Laurila

Olet varmasti saanut tehdä joskus valintoja. Kenties isovanhemmat ovat antaneet valita juotavaksi joko Coca Colan tai Spriten, syötäväksi tortilloja tai pitsan. Kummi on ehkä antanut sinun valita syntymäpäivälahjaksi pelin tai kirjan. Joskus joutuu valitsemaan, kenen kaverin kanssa on koulupäivän jälkeen.

Saatat olla kokenut valitsija. Tiedät ehkä heti, mitä haluat. Sinulla on suosikkiväri, lempiruoka ja seuraat vain parhaita tubettajia.

Välillä valitseminen on hankalaa: saatoit tänä aamuna miettiä pitkään, minkä hupparin laittaisit päälle. Ja tiedätkö mitä? Valintasi meni varmasti ihan oikein. Koska on asioita, joita ei voi valita väärin. Näkkileipäänkin voi laittaa margariinia kummalle puolelle tahansa.

Useimmiten valinnat ovat yksinkertaisia: valitset vain kyllä tai ei. Niitä valintoja teet päivittäin. Oletko juossut koulun käytävällä? Mennyt välitunnilla pakkaseen, mutta jättänyt pipon naulakkoon? Oletko ollut puhelimella, vaikka pitäisi jo mennä nukkumaan? Tyhjentänyt tiskikoneen, vaikka kukaan ei ole pyytänyt? Kaikki ovat valintoja. Sinun valintojasi. Joskus hyviä, joskus huonoja.

Valintojen tekeminen on kuin peliä. Aikuiset leikkivät tuomareita – kannustavat ja antavat hyvistä valinnoista pisteitä tai kolikoita. Huonoista valinnoista tuomareilta saa torumisia ja Wilma-merkintöjä.

Joskus kaveri tai joku luokkasi oppilaista on valintapelin vastustaja. Heidän kanssaan on oltava tarkkana! Kerran joku ei käyttänyt pyöräilykypärää, koska hänen kaverinsa mielestä kypärä oli turha kapistus (kaveri valehteli). Kerran eräs oppilas ei syönyt salaattia, koska aikuinen oli sanonut, että salaattia syövät vain etanat ja puput (aikuinen ei tiennyt ihan kaikkea). Yleensä aikuinen auttaa sinua tekemään hyviä valintoja.

Mutta joskus aikuinenkin tarvitsee apua valinnan tekemisessä. Kun vanhempi kysyy, mitä haluat syödä tänään, sinä saat valita hänen puolestaan. Aikuisen täytyy juuri silloin miettiä muita valintoja. Hän esimerkiksi pohtii, ostaako Juhla Mokkaa vai Kulta Katriinaa ja missä tankkaa autoon ysivitosta.

Valinnoissa on yksi ärsyttävä puoli: joka päivä peli alkaa melkein alusta. Samoja valintoja aina uudestaan ja uudestaan.

Valitse hyvin! Tänäänkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.