En tohdi käyttää huivia

Riikka Aapalahti

Kun olin lapsi, vanhoilla naisilla oli leuan alle solmittu huivi. Omat mummoni laittoivat huivin päähänsä kitkiessään kasvimaata tai kalastaessaan. Muuten he olivat jo sitä ikäpolvea, joka ei huiveja päähänsä pistänyt, vaikka vanhat naiset heitä sen vuoksi karsaasti katsoivatkin. Nykyään näitä perinteisiä suomalaisia huiveja näkee enää noita-akoiksi pukeutuneilla virpojilla.

Pidin takavuosina huivia päässäni talvisin aina ajaessani autoa, mutta enää en tohdi. Viereisistä autoista tuijotettiin muutaman kerran niin pahasti liikennevaloissa, että huivin pitämisestä tuli epämukavaa. Olenkin nyt kutonut sellaisen löysän pipon, joka ei sekoita hiuksia kokousmatkoilla. Huivi toki olisi parempi.

Jos menisin kylään alkuperäiskansan luokse viidakkoon, missä kaikkien naisten tissit olisivat paljaina, en varmasti luopuisi liiveistä ja paidasta. En vaikka kyläläiset naureskelisivat minulle tai painostaisivat minua. Minut on opetettu peittämään rintani. Meidän kulttuurissamme tytöt opetetaan peittämään yläosansa jo hyvin pienestä. Paljon ennen kuin mitään peitettävää on. Kenellä lopulta on oikeus päättää, mitä ruumiinosia pitäisi peittää ja mitä ei?

Huivi suojaa auringolta, tuulelta ja kylmältä. Se peittää hiukset niinäkin päivinä, kun niitä ei ole jaksanut laittaa tai pestä. Eräs musliminainen kerran kysyikin minulta, miten jaksan laittaa hiukseni aina. Ymmärsin hänen pointtinsa. Huivi merkitsee siis myös ajansäästöä. Pitäisi vaan tohtia ottaa se taas itsekin käyttöön.

Monille muslimeille hiusten peittäminen on vähän sama asia, kun bikinien yläosa maallistuneille länsimaalaisille. Ei sitä kukaan pakota käyttämään, mutta tuntuisi oudolta olla ilmankaan. Jos vieras mies vaatisi minua riisumaan yläosani, ahdistuisin hirveästi. Luulen, ettei se puolisostanikaan tuntuisi luontevalta. Voin vain kuvitella, kuinka kiusalliselta monesta musliminaisesta tuntuu, kun jotkut suomalaiset vaativat heitä riisumaan huivinsa. Ymmärrän myös, että se tuntuu hyvin kiusalliselta heidän puolisoistaan, eikä sillä tarvitse olla mitään tekemistä naisen aseman kanssa. Naisen asema on eri keskustelu, kun ihmisen kulttuurillinen tarve peittää tai olla peittämättä jokin ruumiinosa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Neljällä uimarannalla sinilevää – uimista kannattaa välttää
 2. "Koskaan en ole nähnyt täällä näin valtavasti väkeä" – iltakirppikset starttaavat keskiviikkona Porvoon Länsirannalla
 3. Veneilijä loukkaantui törmättyään jääpoijuun Loviisassa – merivartiolaitos huolissaan veneiliöjiden päihtymisestä
 4. Ruddamin putkisillan remontti alkaa ensi maanantaina – vaikuttaa liikennejärjestelyihin Brobölentiellä
 5. Hirven- ja peuran kaatolupia Porvoossa hieman vähennetty – metsästäjät kuitenkin tyytyväisiä
 6. Sympaattinen lättähattu selvitti kurvit Porvooseen – ”Lättähattu on mukava ajaa”, sinivalkoista kiskobussia kuljettanut Gunnar Anttalainen kehui
 7. Jaakko Sillankorva valloitti Kymiringin - Akilleen joukkue menestyi viikonloppuna kokonaisuudessaan hyvin
 8. Millariikka Rytkönen, Tehyn puheenjohtaja mielipidekirjoitus: Hoitotyö tarvitsee johtajansa
 9. Seurataloa töhrittiin Monninkylässä
 10. Huippukisoissa Porvoossa juostiin satasella todella lujaa – pikajuoksijoilla iloa ja surua suorituksissaan
 11. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 12. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 13. Poppari ärsyttää positiivisuudellaan
 14. Tilastot: Itä-Uudellamaalla on 12 mökkiläisten valtakuntaa, joissa vakiasukkaat ovat vähemmistönä
 15. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.