Mielipide: Itäisen alueen sivistysverkkoselvitys – Kielipoliittista likaista peliä?

Lukijalta

Elokuussa vs. sivistystoimenjohtaja Simolin-Backman esitti sivistyslautakunnalle itäisen sivistyskeskuksen paikaksi Sannaista. Perusteena tähän oli liikuntasalirakennus, jonka johdosta Sannainen olisi kustannustehokkain ratkaisu. RKP tiedotti asettuvansa myös Sannaisten puolelle, koska se olisi edullisin ja saavutettavuuden kannalta tehokkain ratkaisu. Lukuja kustannustehokkuudesta ei kuitenkaan annettu julkisuuteen.

Niitä ei ollut. Samassa kokouksessa jossa Simolin-Backman esitti paikaksi Sannaista, sivistyslautakunta päätti kuitenkin esittää kaupunginhallitukselle, että Ilolan koulu ja Sannäs skola säilytetään. Koulujen terveet osat kunnostetaan ja tiloja täydennetään siirtokelpoisilla ratkaisuilla.

Keväällä sivistystoimen johto oli teettänyt saavutettavuuskartoituksen (5/2019). Tekijänä on konsulttiyhtiö Linea Konsultit Oy. Silloinen RKP-myönteinen sivistystoimen johtaja Hilding Mattson oli erikseen pyytänyt konsulttiyhtiötä jättämään vaaralliseksi luokitut tiet pois laskennasta ”koska vaarallisuus on oma luokitusjuttunsa”. Miksi tätä ei haluttu saavutettavuuskartoitukseen vaikka vaaralliseksi luokitut tiet vaikuttavat hyvin merkittävästi haja-asutusalueiden kyläkoulujen saavutettavuuteen?

Etenkin jos kyyditystarve on jo korkea, vaaralliseksi luokiteltu tie menee aivan koulun vierestä ja kevyeen liikenteen väylät puuttuvat kokonaan koulun ympäriltä kuten Sannaisissa.

On myös annettu ymmärtää että iso sivistyskeskus rakennuksineen mahtuisi Sannäs skolanin tontille vaikka tontti on pieni, sijaitsee tulvariskialueella ja sen läpi kulkee yksityinen tie. Kaupunkijohtajan Ujulan jatkoselvityksessä (27.11) annetaan ymmärtää että se on ”hankalaa tai jopa mahdotonta”. Todellisuudessa rakentaminen vaatisi lisämaan ostoa, kylätien siirtämistä, väliaikaistilojen perustamista ja kallista rakentamista tulvariskialueelle, maaperän stabilointia. Alueella ei ole minkäänlaista kevyen liikenteen väylää jne.

Ilolan entisen päiväkodin tonttia ei otettu mukaan kustannusvertailuun vaikka virkamiesten selvityksessä todetaan ”Alueelta löytyy myös kolmas varteenotettava rakennuspaikka, entinen Ilolan päiväkodin tontti osoitteessa Sikiläntie 44. Tontti on iso, lähes 4 hehtaarin kokoinen, johon mahtuisi isompikin rakennusmassa”. Lisäksi tontti on rakennettavuudeltaan erittäin hyvää hiekkamaata, ja sijaitsee vain noin kilometrin päässä Ilolan koulusta.

Mutta myöhemmin selvityksessä todetaan:

”Kaikki esitetyt vaihtoehdot vaativat väliaikaisratkaisuja tai asteittaista siirtymävaihetta. A-vaihtoehdossa molempien koulujen toiminta on siirrettävä väliaikaisiin tiloihin ja B- ja C-vaihtoehdossa vähintäänkin toiselle kouluista on löydettävä korvaavia tiloja rakennushankkeen aikana. Väliaikaisratkaisujen lisäkustannuksia ei ole huomioitu alla olevissa laskelmissa.”

Ilolan pk-tontti ei vaatisi väliaikaisratkaisuja, vaan oppilaat voisivat käydä normaalisti kouluissa rakentamisen aikana. Tontti sijaitsee lisäksi vain kiven heiton päässä uudesta kaavoitusalueesta ja Ilolan palvelukylän kevyeen liikenteen väylästä.

Nyt liikkuu huhuja kaupungilla että mitään ei ole korjattavissa Ilolassa eikä Sannaisissa vaikka Oy Insinööri Studio:n kesällä (28.6) tekemä kuntokartoitus ei anna tällaista viitteitä. Ujulan jatkoselvityksessä mainitaan ”Nykyisistä koulurakennuksista voidaan mahdollisesti säilyttää ja kunnostaa joitakin osia. Säilytettävät rakennukset vaativat kuitenkin tarkemman kuntotarkastuksen ja – suunnittelun, ja siksi kustannusvertailussa on lähdetty uudisrakennuksesta.” Onko tullut uusia julkisia laskelmia tai kuntokartoituksia?

Aiemmin keväällä tiedotustilaisuudessa sivistyslautakunnan puheenjohtaja Catharina von Schoultz (rkp) painotti, että palvelukylän Epoon koulua ei lakkauteta eikä koulu ole osa itäistä kouluselvitystä. RKP kuitenkin pakotti, Johan Söderbergin (rkp) päätösesityksen mukaisesti, Epoon mukaan itäisen alueen sivistyskeskuksen kokonaisuuteen kaupunkihallituksen kokouksessa (16.12) ja tätä on tarkoitus käsitellä sivistyslautakunnassa maaliskuun 2020 aikana.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja von Schoultz (rkp) ottaa taas kantaa Sannaisten puolesta, nyt kokonaiskuvaa ajatellen se on paras paikka (ÖN ja Uusimaa 21.12). Miten kokonaiskuva on nyt selkeytynyt tai muuttunut vaikka Epoon tilannetta ole edes vielä hänen lautakunnassa käsitelty?

Yritetäänkö Epoon osalta menetellä samalla tavalla kuin yritettiin Ilolan osalta aikaisemmin, eli yritetään runnoa päätös läpi ilman riittäviä perusteluita tai laskelmia? Mihin suomenkieliset saaristoalueen lapset kyyditetään? Epoolaisillakin on oikeus oikeudenmukaiseen päätökseen?

Miten itäiselle (ja nyt myös eteläiselle) alueelle saadaan lisää lapsiperheitä, jos RKP:n tahto toteutuu, eli kahden palvelukylän kaavoitus laitetaan ”jäihin” ja näin vaarannetaan tonttien myynti molemmilla alueilla tulevaisuudessa? Kallis investointi ja pitkäjänteinen päätös joka vain lisää koulukyyditysten tarvetta entuudestaan ja heittää kylärakenneohjelman roskikseen? Miksi kylärakenneohjelmaan ei sitouduta jos valtuusto on tämän kerran hyväksynyt? Tätä ja monta muuta asiaa RKP väheksyy jos ajetaan kylmästi vain omaa kielipoliittista etua.

Herätkää talviunesta ja tehkää päätöksiä jotka perustuvat faktoihin ja kaivakaa oma lehmä ojasta!

Peter Boije af Gennäs, Ilolan kartano, Porvoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.