Työn halventamista ei saa hyväksyä

Jussi Saramo

Olen iloinen, että maan hallitus esti Postissa ensin yli 9 000 työntekijän ja viime viikolla vielä uudestaan 700 työntekijän halventamisen.

Vaikka lopputulos on vasemmistoliiton vaatimusten mukainen, ei prosessi kerää tyylipisteitä ja on hyvä, että selvitetään, miksi asiasta syntyi tällainen sotku.

Todellinen skandaali on silti se, että Suomessa voidaan tuosta vain yksipuolisilla ilmoituksilla pilata tuhansien perheiden joulu ja toimeentulo. Edellisen oikeistohallituksen omistajaohjaus salli kaksi vuotta sitten Postin perustaa tytäryhtiön, jonka avulla jo silloin yli 2 000 ihmiseltä leikattiin valmiiksi pieniä palkkoja 20 prosentista jopa 60 prosenttiin.

Postin hallitus aikoi surutta jatkaa tuota kokoomuksen ja perussuomalaistenkin yksimielisesti hyväksymää vastuutonta omistajaohjauslinjaa, vaikka kansa äänesti keväällä aiemman linjan historiaan.

Postilaiset taistelivat koko Suomen puolesta. Posti ei ole ainoa työnantaja, eikä Medialiitto ainoa elinkeinoelämän järjestö, jolle miljardien veronalennukset ja maksujen siirrot työntekijöille eivät riitä, vaan on lähdetty hyökkäykseen työntekijöitä ja heidän järjestöjään vastaan.

Tätä hyökkäystä ei voi perustella kilpailukyvyllä – Suomessa palkkataso ja työvoimakustannukset ovat valmiiksi huomattavasti kilpailijamaita pienemmät. Samaan aikaan kun palkkoja on heikennetty, ovat yritykset kasvattaneet voittojaan historiallisen suuriksi. Suomessa pääomatuloillaan eläviä on hemmoteltu, kun historiallisesti pörssi on ollut jopa koko maailman tuottavin ja varakkaimpien listaamattomien yritysten omistajia tuetaan joka vuosi verotuksessa sadoilla miljoonilla.

Kun kokoomus nyt syyttää hallitusta työmarkkinoiden toimintaan puuttumisesta, he unohtavat oman hallituskautensa, kun he pakkolaeilla kiristäen pakottivat työntekijät ilmaistyöhön ja hoitajat, opettajat sekä muut julkisen sektorin työntekijät vielä päälle lomarahojen leikkauksiin.

Postin pakettilajittelussa palkat olivat valmiiksi kilpailijoita huonommat, vaikka Postin johto antoi ymmärtää muuta. Omistajan puuttuminen vastuuttomaan palkkadumppaukseen on vastuunkantoa, ei sopimatonta ohjausta. Reilu kilpailu ja toimivat työmarkkinat voidaan turvata vain kestävillä ja tasapuolisilla pelisäännöillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.