Pajtim – nykypäivän Linnankoski

Erkki Toivanen

Istuin alkuvuodesta täpötäydessä Kansallisteatterissa seuraamassa haltioituneena loppuunmyytyä näytelmää Kissani Jugoslavia. Osittain näkökenttäni peitti edessäni istuva punatukkainen nainen, joka kommentoi näytelmää havaittavan vaikuttuneena vieressään istuvalle puolisolleen.

Kääntyessään miehensä puoleen tunnistin punatukkaisen presidentti Tarja Haloseksi. Mieleni teki spontaanisti koputtaa Tarjaa olalle ja kuiskata – tajuatko; tuo näytelmä pohjautuu entisen oppilaani romaaniin.

Säilytin kuitenkin tahdikkuuteni ja pidin ylpeyden tunteen sisälläni. Tuo vuonna 2018 ensi-iltansa saanut kassamagneetti pyörii edelleen loppuunmyydyille katsomoille. Mainitun romaanin Kissani Jugoslavia kirjoittaja on porvoolaistaustainen Pajtim Statovci.

Hän muutti Porvooseen 2-vuotiaana, kävi kaikki koulunsa Porvoossa ja suoritettuaan ylioppilastutkinnon Linnankosken lukiossa suuntasi opiskelemaan Helsingin yliopistoon yleistä kirjallisuustiedettä.

Pajtimin esikoisromaani Kissani Jugoslavia ilmestyi 2014 ja teos sai samana vuonna HS:n kirjallisuuspalkinnon. Toinen romaani Tiranan sydän ilmestyi 2016 ja voitti samana vuonna Toisinkoinen – palkinnon.

Kirja (engl. Crossing) valittiin Yhdysvalloissa National Book Award -palkintoehdokkaana finalistien joukkoon käännöskirjallisuuden sarjassa tänä vuonna. Palkinto on maailman merkittävimpiä kirjallisuuspalkintoja. Pajtimin kolmas romaani Bolla julkaistiin elokuussa ja se on parhaillaan kirjallisuuden Finlandia – ehdokkaana. HS:n kirjallisuuskriitikon Antti Majanderin mukaan Bolla on ”hätkähdyttävän hieno romaani, jossa Statovci osoittaa jälleen hämmästyttävän varmaotteista herkkyyden taituruutta, joka nostaa hänen taiteensa myös ajattomaan ja paikattomaan ulottuvuuteen”.

Pajtimin romaanin käännösoikeuksia on myyty 18 kielialueelle.

Hänen teoksensa ovat saaneet ylistäviä arvioita englanninkielisen maailman merkittävimmissä lehdissä, kuten New York Timesissa, The Guardianissa ja The New Yorkerissa.

Pajtim pokkasi Linnankoski – mitalin entisessä lukiossaan lokakuun lopulla kaikkien aikojen nuorimpana mitalistina. Tänään selviää, voittaako Helsingin kirjamessujen yksi pääesiintyjä ja messujen ”kansikuvapoika” kirjallisuuden ykköspalkinnon Finlandian kuudesta ehdokkaasta.

Sinänsä ehdokkuuskin on jo voitto. Sata vuotta sitten kansainvälisesti merkittävin kirjailijamme oli askolalaisporvoolaistaustainen Linnankoski, nyt porvoolaistaustainen Statovci.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu