Sote tai rahat

Jouni Martikainen

Kun tulin vuoden 2007 heinäkuussa Askolan kuntaan kunnaninsinööriksi, niin muistaakseni Uusimaan tekemässä haastattelussa kysyttiin näkemyksiäni PARAS-hankkeeseen, jonka yksi keskeisistä sisällöistä oli Sote-palveluiden kokoaminen pienemmän pään kuntia leveämpien hartioiden hoidettavaksi. Nyt marraskuussa 2019 kunnanjohtajana olen osaltani setvimässä Sote-palveluiden järjestämisen junailua kuntia leveämpien hartioiden hoidettavaksi. Niin vuoden 2007 heinäkuussa kuin 2019 marraskuussa Askolan Sote-palveluista on vastannut Askolan kunta. Eli periaatteen tasolla mikään ei ole reilussa 12 vuodessa muuttunut.

Sillä välillä on valtakunnan tasolla tapahtunut kyllä muuta muutosta. Taloudellinen huoltosuhde kuvaa sitä, montako ei työssäkäyvää henkilöä on sataa työssäkäyvää kohden. Suhdeluku on ollut vuonna 2007 124 ja vuonna 2017 se on ollut 137. Valtaosa muutoksesta on eläkeläisten määrän kasvua. Eläkeläisten määrä on kasvanut tuolla tarkasteluvälillä noin 200 000 henkilöä 1,2 miljoonasta 1,4 miljoonaan. Vastoin yleistä harhaluuloa valtaosin eläkkeitä ei ole kerätty jemmaan, vaan kulloinkin työssäkäyvät maksavat lähes täysin kulloinkin eläkkeellä olevien eläkkeet sen hetkisillä eläkemaksuillaan. Eläkemaksut tilitetään teoriassa työntekijöiden ja työnantajien maksuosuuksina, mutta yksilöiden kulloiseenkin työssäkäyntiin molemmat pohjautuvat.

Taloudellisen huoltosuhteen heikkeneminen rapauttaa yhteiskunnan kykyä rahoittaa niin Sote- kuin muitakin palveluita ja tulonsiirtoja. Etenkin, kun huoltosuhteen heikkeneminen Suomessa uhkaa korreloida myös palvelutarpeen kasvun kanssa. Vaikka ihmiset pysyvät hyväkuntoisina pitkään, tuppaavat monen viimeiset vuodet kuitenkin nykyisinkin olemaan paljon hoivaa ja hoitoa vaativia. Ehkä niitä vuosia jopa kertyy uuden lääketieteen keinolla aiempaa enemmän? Ainakin muistisairauksien osalta olen antanut itseni ymmärtää, että niiden alkamisen ikävuodet eivät ole siirtyneet sen kauemmaksi kuin missä iässä ne ovat takavuosikymmeninäkin tupanneet alkamaan.

Hoitajamitoituksen lisäksi olennaista on siis maksajamitoitus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.