Vain idolin heikko heijastus

Mika Laurila

Lukutaidoton Mika oppi tunnistamaan Seura-lehden kuvista Arvo Ylpön. Miten joku saattoi olla niin lyhyt, vaikka oli satavuotias? Ylpön arvoa korosti se, että arkkiatri (154 cm) poseerasi kuvassa David Hasselhoffin (193 cm) kanssa.

”Wau! Ylppö on päässyt Ritari Ässän kanssa kuvaan”, sanoin. ”Kyllä se on tuo kikkarapää, joka pääsi Ylpön kanssa kuvaan”, korjasi äiti.

Toinen esikuvista oli piirrossarja Tohtori Sykerön Maltti, rauhallinen kuin kylläinen kivi. Maamyyrä, joka osasi korjata raketteja siihen malliin, ettei myöhemmin edes Ihmemies linkkareineen tehnyt vaikutusta.

Mutta yksi idoleista oli ylivoimainen, koska siinä oli useampi hahmo päällekkäin, sisäkkäin ja peräkkäin. Oli Nasse-setä, Tyyne, Auvo, Jean-Pierre Kusela ja oli Uuno. Nasselle oltiin veljien kanssa lähettämässä rahaa eikä niin hienoa juhlaa ollutkaan, etteikö sitä voinut korostaa Uuno-fraaseilla ja tanssimalla kuin Uuno Epsanjassa.

Kun ekaluokkalaisena katsoin televisiosta Ulvovaa Mylläriä, yritin nauraa jokaiselle Gunnar Huttusen lausahdukselle toivoen, että Huttunen muuttuisi upseeri Jäpäläksi. Poikkihuilua soittavalta Loirilta odotin kuselamaista naurua ja suorin vartaloin sammumista.

Lukioaikana katsoimme mummoni vintillä kavereiden kanssa verkkopaidoissa viikonlopun aikana kaikki 18 siihen mennessä ilmestynyttä Uunoa. Tieto tästä urakasta kulki myös Loirin korviin ja saimme nimikirjoitukset sekä Uunolta että Veskulta. ”Maratoonareille”, siinä luki.

Jari Tervon kirjoittama Loiri. on hieno läpileikkaus taiteilijan elämästä ja kuvaus 40-luvulta tähän päivään. Samalle se osoittaa, miten julkisuus puristaa ja mukiloi ihmistä muottiin projisoidessaan häntä ruutuun, paperiin, kaiuttimeen ja kaapin päälle. Jos on lukenut Loiri.-kirjasta vain muutaman kireävireisen lööppisitaatin ja tyrmännyt sitten Loirin, Tervon ja kirjan, osoittaa tuon todeksi.

Ei Loiri toki skandaaleissa vain objekti ja uhri ole. Suomi on kuitenkin niin pieni maa, että suomella itsensä sankariksi laulaneesta ja näytelleestä tulee kaikkien käyttötuote. Pieni Mikakin luuli tuntevansa Veskun.

Nyt Loiri. lyö vastapalloon ja tähdentää tähden inhimillisyyttä: Ihminen. Ei esine.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.