"Paskalaki" kipattiin asukkaiden harteille

Uudet jätevesiasetukset ovat hämmentäneet suomalaisia jo pitkään. Laki astui voimaan tänään. Pirjo Kamppila

toimitus

"Paskalaiksi" -nimetyn jätevesiasetuksen takaraja tulee vastaan tänään. Rantavyöhykkeillä tai pohjavesialueilla sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmien pitäisi nyt olla nykylain vaatimassa kunnossa.

Näin ei todellakaan ole. Tunnolliset ovat toki tämän jo tehneet ja jotkut jopa aivan turhaan.

"Paskalakia" valmisteltiin 16 vuoden ajan, mutta silti käyttöönottoon jäi paljon parannettavaa.

Vastuu lain toteutumisesta siirrettiin suoraan yksittäisille asukkaille.

Kaupunki olisi voinut lähestyä perinteisellä kirjeellä kaikkia niitä kiinteistöjen omistajia, joita lakimuutos mahdollisesti koskettaa. Kirjeessä olisi voinut kertoa, mitä oman kiinteistön kohdalla pitää nyt tarkistaa ja huomioida. Lisäksi tuossa yhteydessä Porvoon vesi olisi pystynyt kenties kertomaan tulevien vuosien suunnitelmistaan jätevesiverkostojen suhteen. Eli onko kyseiselle alueelle tulossa lähivuosina jätevesiverkostoa, johon olisi tuolloin mahdollisuus liittyä. Ja miten asukas voi hakea lykkäyspäätöstä tuohon asti. Ja jos verkostoa ei ole tulossa, niin mitä vaihtoehtoja on valittavissa.

Nyt tiedot olivat sekavia. Lisäksi löytyi liikaa porsaanreikiä. Jos rakennuslupa on myönnetty 2004 tai myöhemmin, jos vakituinen asukas on syntynyt ennen 9.3.1943. Lykkäystä saattoi saada myös esimerkiksi sairauden tai työttömyyden vuoksi.

Sekava ohjeistus varmasti aiheutti osaltaan myös välinpitämättömyyttä koko asetusta kohtaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.