Gordionin solmun ratkaisu

toimitus

Legendan mukaan Aleksanteri Suuri avasi Gordionin monimutkaisen solmun lyömällä sen miekallaan rikki. Torialueen elävöittämiseen liittyvät ongelmat ja erityisesti torin ja Vanhan Porvoon yhteyden parantaminen ovat olleet Porvoon oma Gordionin solmu. Nyt näyttää siltä kuin joku olisi tarttunut Aleksanterin tavoin miekkaan ja lyönyt tämän solmun palasiksi.

Keskustan uudet suunnitelmat hätkähdyttävät. Pienen sulattelun jälkeen suunnitelmasta alkaa nousta esille lukuisia kiehtovia yksityiskohtia.

Torialueen pintojen yhtenäisyys ja toisaalta toimintoalueiden monikäyttöisyys luovat hyvän pohjan monipuoliselle tapahtumatarjonnalle ja toiminnalle.

Keskusaukion aksiaalisuus korostaa alueen historiallista ilmettä ja suunnitelmissa esitetty kauppahalli sitoo Runeberginpuiston, torin ja Kaupunginpuiston hienosti yhteen. Kaupungintaloa vastapäätä esitetty paviljonki luo muotoilullaan sekä rakennustavallaan hyvän kontrastin ympäröivään rakennuskantaan. Linja-autoliikenteelle on myös vaikea löytää parempaa ratkaisua kuin suunnitelmissa esitetty toria kiertävä ehdotus. Suunnittelussa on selvästi ollut käytettävissä alan tuorein tutkimustieto, joka tukee keskustan toimintojen palauttamista autoilta ihmiselle. Torialueen suunnitelmissa ihminen on todellakin nostettu päärooliin, kuten kuuluukin.

Nimbuksen kortteli (K23) se vasta onkin muuttunut. Ensiajatus nykyisen Citymarketin tilalle kohoavasta korkeasta rakennuksesta herättää kysymyksiä, mutta kun suunnitelmaa katsoo tarkemmin ja näkee minkälaisiin muutoksiin on päädytty katutasossa, ei voi muuta kuin onnitella suunnittelutiimiä. Yhteys torialueen ja Vanhan Porvoon välillä on ratkaistu nerokkaasti. Samalla on tartuttu Porvoon ehkä rumimman sisääntulonäkymän ongelmiin. Vanha, harmaa ja luotaantyöntävä Citymarket-rakennuksen nurkkaus on hävinnyt kuin taikaiskusta. Tilalle on noussut teräväkulmainen uusi maamerkki, jonka viereltä avautuu vireä, kahviloiden ja liiketilojen reunustama kävelyväylä korttelin läpi torille.

Näin voimakkaasti kaupunkikuvaa muokkaavia ja kaupungin vetovoimaan sekä elävyyteen vaikuttavia suunnitelmia ei tehdä ihan joka vuosikymmenellä eikä ihan joka kaupungissa. Esitetyt visiot ovat isoja ja rohkeita avauksia eli juuri sellaisia mitä tarvitaan keskustan elinvoiman palauttamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 13. Rankkasade valutti vettä Porvooseen koko kuukauden edestä yhdessä päivässä
 14. Terveyskeskuksen takaisinsoittopalvelu on ruuhkautunut Porvoossa
 15. Toimittaja Jamal Khashoggin murhaoikeudenkäynti alkoi Turkissa ilman syytettyjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.