Gordionin solmun ratkaisu

toimitus

Legendan mukaan Aleksanteri Suuri avasi Gordionin monimutkaisen solmun lyömällä sen miekallaan rikki. Torialueen elävöittämiseen liittyvät ongelmat ja erityisesti torin ja Vanhan Porvoon yhteyden parantaminen ovat olleet Porvoon oma Gordionin solmu. Nyt näyttää siltä kuin joku olisi tarttunut Aleksanterin tavoin miekkaan ja lyönyt tämän solmun palasiksi.

Keskustan uudet suunnitelmat hätkähdyttävät. Pienen sulattelun jälkeen suunnitelmasta alkaa nousta esille lukuisia kiehtovia yksityiskohtia.

Torialueen pintojen yhtenäisyys ja toisaalta toimintoalueiden monikäyttöisyys luovat hyvän pohjan monipuoliselle tapahtumatarjonnalle ja toiminnalle.

Keskusaukion aksiaalisuus korostaa alueen historiallista ilmettä ja suunnitelmissa esitetty kauppahalli sitoo Runeberginpuiston, torin ja Kaupunginpuiston hienosti yhteen. Kaupungintaloa vastapäätä esitetty paviljonki luo muotoilullaan sekä rakennustavallaan hyvän kontrastin ympäröivään rakennuskantaan. Linja-autoliikenteelle on myös vaikea löytää parempaa ratkaisua kuin suunnitelmissa esitetty toria kiertävä ehdotus. Suunnittelussa on selvästi ollut käytettävissä alan tuorein tutkimustieto, joka tukee keskustan toimintojen palauttamista autoilta ihmiselle. Torialueen suunnitelmissa ihminen on todellakin nostettu päärooliin, kuten kuuluukin.

Nimbuksen kortteli (K23) se vasta onkin muuttunut. Ensiajatus nykyisen Citymarketin tilalle kohoavasta korkeasta rakennuksesta herättää kysymyksiä, mutta kun suunnitelmaa katsoo tarkemmin ja näkee minkälaisiin muutoksiin on päädytty katutasossa, ei voi muuta kuin onnitella suunnittelutiimiä. Yhteys torialueen ja Vanhan Porvoon välillä on ratkaistu nerokkaasti. Samalla on tartuttu Porvoon ehkä rumimman sisääntulonäkymän ongelmiin. Vanha, harmaa ja luotaantyöntävä Citymarket-rakennuksen nurkkaus on hävinnyt kuin taikaiskusta. Tilalle on noussut teräväkulmainen uusi maamerkki, jonka viereltä avautuu vireä, kahviloiden ja liiketilojen reunustama kävelyväylä korttelin läpi torille.

Näin voimakkaasti kaupunkikuvaa muokkaavia ja kaupungin vetovoimaan sekä elävyyteen vaikuttavia suunnitelmia ei tehdä ihan joka vuosikymmenellä eikä ihan joka kaupungissa. Esitetyt visiot ovat isoja ja rohkeita avauksia eli juuri sellaisia mitä tarvitaan keskustan elinvoiman palauttamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.