Aktiivista maapolitiikkaa

toimitus

Porvoon kaupunki ja maalaiskunta yhdistyivät vuoden 1997 alussa. Jo yhdistymisneuvotteluissa tähdensin, että syntyvälle kaupungille on laadittava strategia. Uudessa valtuustossa jouduin tekemään aloitteen Porvoo-strategiasta. Vasta sen jälkeen alkoi strategioiden laadinta.

Tuolloin toivoin keskustelua väestöennusteesta ja sen vaikutuksista. On suuri ero sillä kasvaako kaupunki yhden vai puolen prosentin vauhdilla. Vauhti näkyy taloudenpidossa, investoinneissa, palvelutarpeissa…, myös yhdyskuntasuunnittelussa.

Kunnan keskeinen tulevaisuuden teon väline on yhdyskuntasuunnittelu - miten ja minne eri toiminnot, asunnot, yritykset sijoittuvat.

Tontti on monessa, ei vähiten taloudellisessa mielessä kunnan tärkein resurssi. Ilman tonttia ei ole asumusta. Ilman asumusta ei ole kuntalaisia. Ilman kuntalaisia ei ole verotuloja. Kunnan elinvoimaan vaikuttavat tietysti myös tekijät elinkeinopolitiikasta palveluihin ja ympäristöön.

Seutukaava- ja maakuntaliiton puheenjohtajana toimiessani saatoimme olevaan rakenteeseen tukeutuen korostaa ”nauhakaupunkia” edelleen paljon keskustelua vaativasta keskustasta Tolkkisiin. Koko Porvoon alueella on yhä kyse täydennysrakentamisesta ja myös merellisen elementin mukaan ottamisesta. Ehyt taajamarakenne ja toimiva kyläverkosto on kaikkien etujen mukaista.

Porvoon tuore kaupunkisuunnittelupäällikkö on oikeassa todetessaan esimerkiksi Haikon Edelfeltin rannan suunnittelusta, että on otettava uusi suunta. Tarkkana kannattaa kuitenkin aina olla.

Esimerkiksi Toukovuoren serpentiinitien taakse ympätty, uuden, kalliin infrastruktuurin vaatinut asuinalue oli toki uusi suunta, vaan todella outo ratkaisu.

Kaikki strateginen ja taloudellinen ajattelu puoltaa Porvoossa länsisuunnan vahvistamista. Siellä on pitkälti valmis infrastruktuuri ja mahdollisuudet laajenemiselle. Uutinen Kulloosta kaupungille tulevasta 130 hehtaarin maa-alueesta on varsin positiivinen.

Aina on kyse aktiivisesta maapolitiikasta, maan hankinnasta ja kaavatyön tuloksena syntyvistä tonteista. Näiden turvin saadaan väestöä keskusta-alueille ja kyliin.

Väestökasvun määrä onkin sitten poliittinen mitoituskysymys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 13. Rankkasade valutti vettä Porvooseen koko kuukauden edestä yhdessä päivässä
 14. Toimittaja Jamal Khashoggin murhaoikeudenkäynti alkoi Turkissa ilman syytettyjä
 15. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.