Mielipide: "Islannin malli" myös porvoolaisille ikäihmisille

toimitus

Lauantain Anette Karlssonin kolumnissa (Um) kerrottiin lasten ja nuorten ongelmia selättävästä Islannin mallista, jota nyt aiotaan soveltaa myös Porvoossa. Huolenpitoa, ilmaispalveluita, kuljetuksia harrastuksiin, harrastuksia. Ratkaisuja yksinäisyyteen, mielenterveysongelmiin ja fyysiseen kuntoon. Hienoa.

Kaupunki voisi käyttää mallia soveltuvin osin myös ikäihmisiin, sillä sielläkin ongelmat ovat samat: yksinäisyys, toiminnan ja virikkeiden puute, huonokuntoisuus sekä kulkemisen vaikeus varsinkin silloin, kun kuskina toiminut puoliso on poissa, omaa autoa ei ole eikä bussilla pääse perille.

Malli voisi tarkoittaa mm. seuraavaa: Paikallisliikenneyhteydet kuntoon, jotta kotoaan pääsee edes keskustaan. Nyt ne ovat surkeimmista surkeimmat, varsinkin lähiöistä, syrjäseuduista puhumattakaan.

Vesiliikunta on erinomaista kunnon hoitoa – mutta, miten autoton uimahalliin pääsee? Matka jalan linja-autoasemalta ja takaisin on tekonivelisille ja jalkakipuisille liian pitkä ja talvipakkasella saunasta tulleelle jo sairastuttava. Siispä bussiyhteys myös sinne, ja ”Rinkeli” kulkemaan tärkeissä asioimispisteissä, onhan sellainen kesällä ilmaiseksi kuljettanut turistejakin.

Iltapäivästä uimahalliin ilmainen sisäänpääsy, jotta myös pienituloiset eläkeläiset sinne pääsevät kuntoa hoitamaan ja virkistymään - tästäkin on monen monta valtuustoaloitetta tehty, mutta ei mene läpi. Lyhytnäköistä.

Bussit maksuttomiksi ikäihmiselle joiksikin tunneiksi päivästä, jolloin ne sahaavat tyhjillään kaupungin katuja. Tästäkin on tehty valtuustoaloitteita järkeen käyvin perusteluin, mutta valmista ei tule. Jotta parannusta saadaan, bussiliikenne takaisin myös kaupungin käsiin.

Kesän seniorijumpat Kokonniemeen ja muualle, missä tarvetta on. Nyt ne ovat monelle tavoittamattomissa, sillä joku virkamies on keksinyt siirtää jumpan syrjäiselle Suistohallin kentälle. Sielläkin asuville liikuntaa toki pitää olla, mutta on yksioikoista olettaa, että ikäihmiset polkevat pyörillä pitkiä matkoja tai kävelevät kentälle keskustasta, kun bussilla ei lähelle pääse. Seniorijumppia siis eri puolille kaupunkia. Jumpparien palkka hyötyihin nähden on kaupungille mitätön investointi.

Kaikille tarkoitettuja toiminnallisia puistoja olisi perustettava nyt tyhjillään oleviin kaupungin keskustan keitaisiin – ei mihinkään Johannesbergin takamaille (kenelle ne on tarkoitettu?). Vastaavia puistoja on myös Etelän lomakohteissa – sielläkin osataan jo huomioida kaiken ikäiset – miksei myös Porvoossa?

Terveydenhoito helposti kaikkien saataville. Monien kaupunkien mallin mukaan kaikille tarkoitettu terveyskioski keskustaan ja hyvinvointikeskuksia lähiöihin. Syrjäseuduille kioskit liikkumaan ”pyörillä”, olipa se kirjastoauto tai joku muu. Terveydenhoito siis ihmislähtöiseksi. Näin myös Näsin vastaanoton jonot lyhenevät ja odotusajat tulevat sairaille inhimillisiksi.

Senioriasuminen kuntoon. Eri ikäisille ikääntyville fiksuja, myös kohtuuhintaisia ja eri asumismuotoisia palvelutaloja ja -kortteleita keskustaan, palvelujen lähelle (ei mihinkään korpeen), joissa sisä- ja pihatiloissa tarjotaan yhteisöllisyyttä, kuntoilua ja virikkeitä. Miten helppo kotihoidonkin olisi kulkea ovelta toiselle sen sijaan, että se nyt autoilee ympäri kaupunkia. Tällaista asumista on jo muualla, missä viipyvät ”Porvoon Virkkulat”? Eiköhän päiväkoteja, kouluja ja kovan rahan asumista ala olla ihan tarpeeksi. Nyt on vanhemman väestön vuoro.

Vanhusasiantuntija/edunvalvoja niihin lautakuntiin (liikuntatoimi, sosiaalitoimi, kulttuuritoimi, tilapalvelut jne.), joissa päätetään ikäihmisiä koskevista asioista. Hän tuntee oman ikäluokkansa arjen ja osaa sitä kautta arvioida ja ehdottaa toimenpiteitä ja ratkaisuja. Rinteen hallitusohjelmaan on kirjattu perustettavaksi vanhuusasiavaltuutetun toimi. Perustettakoon sellainen myös Porvooseen.

On syytä muistaa, että jos ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä ei tehdä, se on pian kaupungin kukkarossa suurin menoerä. Pieniltäkin tuntuvilla parannuksilla on suuria vaikutuksia.

Sitä paitsi nykyisten päättäjienkin on syytä tiedostaa, että nyt tehdyt päätökset koskevat aikanaan myös heitä.

Maan hallitusohjelman mukaan ”yhdenkään ikäihmisen ei pidä pelätä vanhenemista. Ikääntyneitä ei nähdä vain palvelujen kohteina vaan myös yhteiskunnan voimavarana. Kaikille halutaan taata arvokas vanhuus eikä ketään jätetä yksin” – tässä strategian linjausta myös Porvoolle.

Jotta vaikutuksia syntyy, tositoimiin on syytä ryhtyä nyt eikä huomenna.

Sari Glad, (Kok), Porvoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.