Hämmästeltävää riittää

toimitus

Monet pienet asiat kiehtovat ihmismieltä ja kun ei jotakin oikein ymmärrä tai asia ei muutoin avaudu, löytää itsensä hämmästelemästä.

Mihin tarvitaan Porvoossa tyhjillään ammottavia, muuta liikennettä rajaavia pyörätaskuja?

Entä outoja katujen sisäänvetoja ja katutilan sujuvuuden supistuksia ynnä muita kommerverkkejä?

Liikennesuunnittelu on vaikea laji, vaan jospa aina pysähdyttäisiin miettimään kunkin sinällään maukkaalta vaikuttavan ratkaisun seurauksia.

Eikä tuo taksiaseman poistaminen torilta tunnu sekään palvelevan sen paremmin asiakkaita kuin taksinkuljettajia.

Katsokaamme ympärillemme. Mitä kertovat kaupungistamme monet vinot ja katujen ja teiden varsilla huonokuntoiset opasteet?

Esimerkiksi Kuninkaanporttiin ei ole, edelleenkään, lainkaan viittoja eikä Kuninkaanportin matalareunaisen liikenneympyrän keskellä kukkaistutusta tai edes komeata kiveä; Kirkkokadulle kyllä kukkapadat laitetaan.

Ja kun Vanhaan Porvoon liikennemerkkejä uusitaan, ei ole mielessä pienten liikennemerkkien käyttö ja kaupunkikuva.

Entä miltä näyttääkään kulkijan silmässä kivinen ja massiivinen kansallisesta kaupunkipuistosta kertova ”hautapaasi”?

Tuikiturhien 18 maakuntahallintoyksikön pystyttämistä on jo muutaman vuoden ajan tullut taustalla ja julkisesti vastustettua ja hämmästeltyä. Hämmästely jatkuu. 5,5-miljoonainen kansakuntamme ei uutta hallintotasoa byrokratioineen, uusine veroineen todellakaan kaipaa.

Maan hallitus jakaa budjetissa innolla rahaa itsensä kannalta poliittisesti soveliaisiin kohteisiin. Ongelma vain on se, että rahaa ei ole. Valtiovelkaa kasvatetaan 2 miljardia, polttoaineveroa korotetaan ja valtion omaisuutta myydään eivätkä rahat silti tule riittämään. Hämmästelen.

Vaan nuopa olivatkin jo pientä suurempia asioita.

Sanomani on, että pienetkin asiat on hoidettava, jotta Porvoostamme jää vierailijalle siisti ja myönteinen kuva ja jotta asukkaat kokevan arkensa sujuvaksi ja ympäristön viihtyisäksi.

Olen huomannut, että asioita on toistettava, jankutettavakin ja sitkeästi pidettävä esillä. Voihan joskus vaikka joku pienempikin asia virkaihmisten ja päättäjien toimissa asettua toivottuun asentoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.