Kaunis maa

Kimmo Kajaste

Suomi on kaunis maa.

Ei tarvitse muuta kuin katsoa elokuista, kullankeltaisena ilta-auringossa hehkuvaa viljapeltoa, sen ympärille kietoutuneita metsäsaarekkeita, tuossa silmäin edessä punertavaa pihlajaa.

Tämän vuoden kevään ja kesän aikana olen ajanut eri puolilla Suomea milloin puhetta pitämässä, milloin ystäviä tapaamassa, luontoamme ihailemassa. On nähty Kalajoen hiekat, Kittilän tunturit ja Tepaston tienoolla Ounasjoen vuolaat vedet, Seinäjoen Aalto-keskus ja tummana virtaava Ruuhikoski, Uudenkaupungin vanhat rakennukset ja Pohjanmaan lakeudet latoineen; punakylkisten honkien reunustama Tykkimäkikin lastenlasten kanssa.

Tuossa on houkuttavana säilynyt kylän raitti, kirkko ja hautuumaa, tuossa elettyä elämää huokuva puutalo, tuolla tunturipaljakan jäkälän peittämät kivet, kuusenoksilla harmaata luppoa, jalkain juurella ikimetsän laho puunrunko, niityn yllä lepattava apolloperhonen ja tuulessa värisevä haavanlehti.

Virvikissä kevään sinivuokkoja ja myöhempiä ranta-alpeja ja osmankäämien kasvustoja, palokärjen huuto. Porvoonjoella ulpukoita, sekametsän haapojen ja koivujen runkoja, lehtivihreän sävyjä, taivaanrannassa mustanpuhuva ukkospilvi.

Värejä pieninä ja suurina pintoina kaikkialla ympärillämme.

Suomi on vaatimattomissa värisävyissään leppeine maastomuotoineen, puineen, kasveineen todella kaunis maa.

Porvoon ”lippulaivan” J.L. Runebergin kannelta on ihailtu saaristomme upeutta, meren sileäksi hiomia kallioita ja rantapuustossa lymyäviä saunoja. Ja alati luojan luomia lintuja. Taivaalla valkea joutsen, kadun varrella tirskuttava pikkuvarpunen. On nähtävää, on kuultavaa, kaikkea yllin kyllin ja kaikkialla. Kunhan vain huomaa katsoa, pysähtyä luontoamme ja kulttuuriympäristöämme ihailemaan.

Arjen menoista ja kiireistä on helppo hetkessä irrottautua. Eikä tarvitse seikkailla ympäri Suomea, vaikka tänä vuonna tulinkin niin tehneeksi.

Pienet asiat, pienet yksityiskohdat, tarjoavat ihmislapselle paljon iloa, usein hämmästeltävää, ihasteltavaa myös lähiympäristössä.

Kauneuden, suomalaisen maiseman ja luonnon edessä todellakin kannattaa hiljentyä, nauttia ja rentoutua, kasvattaa omaa hyvinvointia.

Kommentoi