Mielipide: Kaivauksia ja kuvauksia sesonki

Turisteille kerrotaan saastuneiden maa-ainesten aiheuttamasta työstä. Airi Kallio

Lukijalta

Tänä kesänä on Porvoon kaupunki omilla toimillaan vaikeuttanut huomattavasti Porvoon kaupunkiin rahaa ja työtä tuovan matkailusesongin onnistumista. Gabriel Hagertin kujan parannustyöt alkoivat keväällä. Kun kadun kivetys saatiin poistettua - yllätykseksi siitä tulikin arkeologinen kaivaus, juuri vanhan Raatihuoneen takapihalla.

Aina, kun vanhassa Porvoossa kaivetaan, siitä tulee Museoviraston alainen arkeologinen tutkimusalue. Oliko Porvoon kaupunki ottanut sen huomioon aikatauluissaan ja budjetissaan? Ilmeisesti ei, koska, kun päästiin 1600- luvun maakerroksiin ja se tutkimus saatiin valmiiksi juhannuksena, alkoikin katuosaston kesälomat. Nyt eletään elokuun puoliväliä ja viimeiset turistivirrat ovat käsillä ja monttu edelleen avoinna! Kujalla olevan yrityskokonaisuuden kesän se on jo pilannut.

Jos kaivannosta olisi haluttu lisäarvoa tuova matkailijanähtävyys, olisi syytä ollut laittaa asianomaiset kyltit kuvineen kolmella kielellä ja kertoa mitä ollaan tekemässä. Sekä Porvoon historiaan liittyvä aikajana. Sen sijaan kyltissä lukee: pilaantuneen maaperän kunnostustyö- asiattomilta pääsy kielletty!

Ja mitä tästä eteenpäin? Mikä on aikataulutus - onneksi rahat loppuivat katuosastolta tältä vuodelta, ettei ole pelkoa Museotorin ja Välikadun avaamiselle tältä vuodelta. Entä sitten ensi vuonna? Onko mahdotonta ajatella, että katukunnostustyöt aikataulutetaan sesongin ulkopuolelle, esimerkiksi syyskuun puolivälistä menee monta kuukautta, ennen kuin maa jäätyy. Jos todella halutaan, että Vanha Porvoo säilyy elävänä ympäri vuoden palveluineen. Se ei onnistu, mikäli yrittäjät eivät saa rauhassa harjoittaa liiketoimintaansa.

Tämän lisäksi Porvoon kaupunki on antanut kuvausluvan elokuvan tuotantoyhtiölle elokuun viimeiselle täydelle viikolle. Saimme tiedotteen, että 19.-24. päivän välillä katuja tullaan ajoittain sulkemaan niin kävelijöiltä- kuin huoltoliikenteeltä. Turistivirtojen ohella

samaan aikaan on käynnissä esimerkiksi Smaku-festivaali Porvoossa ja Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma. Eli alueella liikkuu väkeä paljon. Raatihuoneentorin yrittäjiä on pyydetty peittämään näyteikkunoitaan ja heidän kannaltaan vaikutukset kaupankäyntiin ovat merkittävät. Matkailutoimisto perustelee kuvausluvan antamista hyvällä imagomainonnalla. Onko se hyvää imagomainontaa, että alueella et pääse kävelemään, kauppojen ikkunat peitettynä, tuotantoyhtiön kuvaustarvikkeet pitkin poikin Suomen ainoaa 1700-luvun torikokonaisuutta ja pienten kauppiaiden elintärkeiden myyntipäivien tärveleminen? Elokuvatuotantokin on bisnestä, toivottavasti kaupunki ei antanut ilmaiseksi katuja käyttöön. Tämänkin olisi voinut ajoittaa syyskuun puolelle. Porvoon imagomainonta tehdään joka päivä. Matkailuala työllistää yli 500 henkeä Porvoon alueella, tuoden kaupungille tuloja ja asukkaita.

Ilman yrittäjiä Vanha Porvoo ei olisi mitään eikä avoinna vuoden ympäri!

Airi Kallio, Porvoon Välikadulla vuodesta 1981

Kommentoi