Mielipide: Puhut asiaa Jaakko Jalonen

Kirjoittaja kehittäisi myös Kokonniemen maauimalaa. arkisto / Tanja Kuisma

Lukijalta

Itärata, senioriasunnot, palkkojen tarkistukset vanhus- ja lastenhoidossa ja liikuntapuisto – jos tässä on Porvoon agenda, ollaan oikealla tiellä (UM 9.8.).

Ratayhteyden tärkeyden ymmärtää jokainen, joka ajaa päivittäin kelillä kuin kelillä Porvoo-Helsinki -väliä, useimmin yksi ihminen yhdessä autossa. Ei ole tätä päivää eikä linjassa ilmastotavoitteiden kanssa. Porvoosta käy Helsingissä töissä viitisen tuhatta ihmistä, ja mikäli tänne halutaan asumaan työikäisiä perheitä, rata on tärkeä. Mäntsälä hyppäsi ratansa ansiosta aivan toisiin sfääreihin – myös yritysten määrässä. Hyvä esimerkki radan hyödyistä. Ehdotin viime kaudella kaupunginhallituksen strategiapäivässä junan kuvaa strategiapaperin kanteen – tavoitetta pidettiin mahdottomana. Nyt se on ajankohtainen. Näin visio toimii.

Keskustassa on rakentamattomia tontteja ja pystyyn lahoavia kortteleita. Kalliit asunnot eivät tällaisessa ympäristössä käy kaupaksi. Senioriasuminen pitäisi saattaa aivan uusiin kantimiin, tälle päivälle sopivaksi, keskustoihin, palvelujen äärelle ja jokaiselle mahdollisiksi. Seniorikorttelit, eri ikäiset eläkeläiset samaan kortteliin, virikkeellisyyttä pihoihin, liikuntatapoja nimenomaan vanhemmalle väelle, niin aletaan saada säästöjä terveysmenoissa – myös mielenterveysongelmissa, joita yksinäisyys ja huono yleiskuntokin aiheuttavat. Kotipalveluissa jäisivät autolla ajamiset vähäisiksi, kun palvelujen tarvitsijat ovat samoissa taloissa. Säästöä tulisi myös tästä – ja lisäaikaa vanhuksille.

Päättäjien ajatusmaailmaa pitäisi laajentaa tiedostamaan ja ymmärtämään seniori myös kuluttajana ja palvelujen käyttäjänä, veronmaksajana, työllistäjänä, jopa ilmaistyöntekijänä – kaikki tämä puhdasta tuottoa kaupungille. Hyötyjän pitää myös panostaa – win-win”-periaatteella.

Helsinki, Tampere ja Lahti uusiutuvat lujaa vauhtia ihmiskeskeisiksi kaupungeiksi. Kilpailu asukkaista on kovaa. Nuorten työssä käyvien ja perheiden tavoittelussa suurimmat kilpailijat Porvoolle lienevät Helsingin ympäristön lähiöt, joita kehitetään kovaa vauhtia. Palvelut vieressä, lähijunalla keskustaan muutamassa kymmenessä minuutissa jne.

Kerrostaloasumisessakin mennään muualla jo uusilla linjoilla ja asukaslähtöisesti. Taidetehtaan alueen tiiviin rakentamisen sijaan on alettu panostaa myös avarampiin piha-alueisiin. Pihoihin on perustettu kasvimaita, rakennettu kuntolaitteita – jopa juoksuratakin, jotta saataisiin ”sohvaperunatkin” liikkumaan. On viisasta panostaa myös niihin, jotka liikuntaa todella tarvitsevat – kuntoilijoille kyllä riittää Porvoossa porrasta, maastoa ja mäkiä. Säästöjä terveysmenoissa tulee tästäkin.

Varsinkin lasten ja nuorten kannalta Jalosen esittämä Kokonniemen liikuntapuisto – liikunnan ”Taidetehdas” on myös kannatettava ajatus. Keskitetään liikuntapalvelut sinne, missä on parhaimmat edellytykset, tilaa, maastoa ja jopa uimaranta, ja jonne on helppo tulla myös bussilla.

Hallit ovat tärkeitä, mutta niin on myös tuhansia perheitä ja senioreita keväästä syksyyn keräävä – ja avantouimareiden talvella käyttämä uimaranta. Halpa ja tehokas ”kuntoiluväline”, ilmainen käyttäjille, lapsille ja nuorille tärkeä, ei juuri levää, kuten monilla muilla uimarannoilla, mutta niin keskeneräiseksi jätetty. Jos et ole rannalla juuri kesävalvojan aikaan, ei ole, missä pukeutua etkä vessaan pääse. Muutamalla pukeutumissermillä jo saisi jotakin aikaan. Vastarannalla lienee koppeja, joista yhden voisi siirtää lammen toiselle puolelle.

Ranta kaipaisi lasten leikkivälineitä ja kunnon yrittäjää, joka pitäisi kahvilaa ja vuokraisi välineitä ja kehittäisi muutoinkin toimintaa. Tuhannet kävijät ja lasten uimakoulut vanhempineen toisivat jo jonkinlaista tuottoa. Sateelta suojaavat katokset pitäisi myös rakentaa pukukoppirakennukseen. Ei luulisi olevan kaupungilta iso kustannus hyötyihin nähden.

Nyt vain arvoisa hallituksen puheenjohtaja, tuumasta toimeksi, asiat agendalle ja päätöksiin.

Sari Glad (Kok), Porvoo

Kommentoi