Kuuhun ja takaisin

Mika Laurila

Kun on syntynyt aikana, jolloin kylmästä sodasta oli jäljellä vain viileä henkäys, Reaganin vaseliinitukka ja Gorbatšovin otsaläiskä, ei voi kuvitellakaan minkälaisiin mittasuhteisiin 60-luvun avaruussota suurvaltojen välillä ylsi.

Kun Neuvostoliitto oli saanut Sputnikin, Laikan ja lopulta Gagarinin ilmakehän yläpuolelle, USA päätti John F. Kennedyn johdolla iskeä taaloja pöytään. Auringon jumala Apollonin mukaan nimetyn projektin summa nousi nykyrahassa mitattuna noin 153 miljardiin dollariin. Ja se oli vain yksi hankkeista.

Somevoiman aikakautena 150 miljardin moneymoon-ponnistus saisi pitkin korvia, jos sitä tehtäisiin senttikin terveyden, tasa-arvon ja ilmaston kustannuksella.

Apollo-ohjelmaa ei hidastanut se, että Kennedy kuoli luotiin 1963. Eikä se, että Apollo 1:n harjoituksessa 1967 kolme astronauttia paloi kapselissa kuoliaaksi. Eikä se, että kantoraketti Saturnin pääsuunnittelija Wernher von Braun oli entinen SS-joukkojen majuri, joka Natsi-Saksasta Nasaan siirryttyään vapautettiin syytteistä.

Todennäköisesti lehteä hakiessasi sinulla oli mukanasi enemmän dataa kuin Apollo 11:n johtajalla Neil Armstrongilla heinäkuussa 1969 astuessaan kuun pinnalle 384 400 kilometrin päässä Maasta.

Siitä on 50 vuotta, kun USA - Kennedyn lausumaa mukaillen - ”vei ihmisen kuuhun ja toi hänet turvallisesti takaisin”. Tekijöiden yhteinen tahto, rohkeus ja sitoutuminen voitti riskit ja kaatoi katastrofit.

Heinä-elokuun taite on se hetki, jolloin tavallisenkin ihmisen vuotuinen likoon laittamisen piste on voimakkaimmillaan. Moni on saanut pitää lomansa, nauttinut valosta ja lämmöstä. Pysähtynyt. Tarkistanut suuntansa ja valmistautunut ponnistamaan.

Syksy ja talvi ovat rutiinien aikaa, ja se aika on pian alkamassa. Useat haluavat yltää parhaimpaansa, joku jopa ylittää itsensä.

On silti hyvä pitää mielessä, että taivaalta ei tarvitse kuuta tuoda - eihän Armstrongkaan sitä tehnyt. Hän toi mukanaan ainoastaan 21,55 kiloa kiviä ja pölyä.

Kesän eheyttämä ihminen. Älä yritä liikaa mutta innostu. Älä vaadi liikaa, vaikka rohkaiset. Älä rajoita liikaa, kun ohjaat. Tule turvallisesti ensi kesäksi takaisin, kunhan olet ensin käynyt kuussa.

Joulukuussa.

Kommentoi