Antakaa Päiville armoa

toimitus

Päivi Räsänen kirjoitti avoimen kirjeen arkkipiispalle. Päivi vetosi arkkipiispaan, jotta kirkko ottaisi paremmin Raamatun huomioon homouden suhteen. Päiviä vihattiin ja Päivin porukka vihasi takaisin.

Tarina kertoo, että jonkun Päivin julkisen ulostulon jälkeen, Päivin lapsi oli saanut tappouhkauksia ja hänet oli haettu kesken lukiopäivän turvaan. Oli tarina tosi tai ei, se nosti niskakarvani pystyyn. Mielipiteet voivat riidellä, mutta ihmisiä ei saa uhkailla!

Itse asiassa Päivi vielä on aivan oikeassa; homous on Raamatussa syntiä. Toisaalta taas Raamatussa sanotaan myös esimerkiksi näin: ”Jos joku tapaa neitsyen, joka ei ole kihlattu, ja ottaa hänet kiinni ja makaa hänen kanssaan ja heidät siitä tavataan, niin mies, joka makasi hänen kanssaan, antakoon tytön isälle viisikymmentä hopeasekeliä, ja tyttö tulkoon hänen vaimokseen, koska hän raiskasi hänet; hän älköön hyljätkö häntä koko elinaikanansa.” Raamatussa on monta muutakin kohtaa, joita ei Päivikään halua noudattaa. Miksi juuri homous on se juttu? Homoudesta itse asiassa puhutaan Raamatussa varsin vähän verrattuna siihen, kuinka paljon siellä annetaan ohjeita esim. orjien pitämiseen.

Joskus tasa-arvoa vastustavat vetoavat Luterilaisen kirkon perinteisiin. He ovat oikeassa. Maailman luterilaisista kirkoista vain kaksi on hyväksynyt homoparien vihkimisen ja muut kirkot paheksuvat niitä. Luterilaisen perinteen kovat arvot eivät ole linjassa Jeesuksen opetuksien kanssa. Siinä kun itsekin juutalainen Jeesus korosti rakkauden sanomaa, niin luterilaisen kirkon perustaja Luther taas oli taitavasti mediaa käyttelevä äärioikeistopopulisti ja kehotti mm. polttamaan juutalaisten koulut ja kodit. Kun Jeesus kannusti kääntämään toisenkin poskensa, Luther kannusti puukottamaan, kuristamaan ja hakkaamaan palasiksi maaorjuutta vastaan kapinoivat talonpojat. Luther myös piirsi jonkin verran riettaita kuvia julkaisuihinsa, mitä taas on vähän vaikea uskoa Jeesuksesta.

Itse empaattisesti ajattelevana ihmisenä pidän kaikkien ihmisten oikeutta onneen eräänä aikamme tärkeimmistä tavoitteista. Toivon onnea sekä sateenkaari-ihmisille kuin myös Päivin jengille. On keskusteltava vakavasti siitä, pystyykö kirkko irrottautumaan Lutherin raakalaismaisesta perinnöstä ja osittain tiukasta raamatuntulkinnasta. Jos tämä ei onnistu, on pohdittava sitä, pitäisikö kirkon yleishyödyllisiä tehtäviä alkaa hiljalleen siirtää valtiolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.