Pääkirjoitus: Omituista teatteria kieltäytyjien kanssa

Totaalikieltäytyminen on rangaistava teko. Lapinjärven siviilipalveluskeskuksen suurremontti alkaa olla valmis. Samu Karvala

toimitus

Kymmenet Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa ja Helsingin hovioikeudessa 2018–19 käsitellyt siviilipalveluksesta kieltäytyneiden rikosjutut ovat tulossa uudelleen samojen oikeusasteiden käsittelyyn (UM 1.7.)

Tarkkaan ottaen, ne eivät ole samoja rikosjuttuja, koska henkilöt ovat kieltäytyneet saamastaan uudesta palvelukseenastumismääräyksestä. Samaa rikosta ei oikein voisikaan tuoda uudelleen oikeuteen.

Rikoslain porsaanreikä esti vakaumuksensa vuoksi kieltäytyneiden tuomitsemisen rangaistukseen. Nyt tuo reikä on tukittu ja siviilipalveluslain mukaan rangaistusta suorittamaton pitää kutsua uudelleen palvelukseen.

Suomalainen järjestelmä pitää siis tehokkaasti huolen omistaan – kieltäytyjä ei pääse juhlimaan sillä, että välttäisi sekä palveluksen että rangaistuksen.

Sekä ase- että siviilipalveluksesta kieltäytyminen on Suomen lain mukaan rangaistava teko.

Mutta Helsingin hovioikeuden jehova-lain tulkinnasta helmikuussa 2018 syntynyt tilanne johti omituiseen teatteriin kieltäytyjien kanssa.

Jos kaikki osalliset ovat tienneet prosessien olevan turhia, miksi niitä on ylipäänsä pyöritetty välitilan ajan? Luulisi, että oikeudellisia resursseja olisi voinut käyttää hyödyllisemminkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.