Pääkirjoitus: Loppu hyvin, kaikki hyvin?

Samu Karvala

Kulttuurialan yrittäjä Pentti Kinosmaan ja Porvoon kaupungin välinen reilun vuoden mittainen tilataistelu päättyi torstaina, kun Suomenkylän vanha kansakoulu päätettiin myydä liikemies Harri Kokkomäelle. (UM 28.6.)

Kokkomäki on luvannut, että Kinosmaan teatteri- ja opetustoiminta saa jatkaa talossa. Kaupunki olisi halunnut Kinosmaan ulos talon myynnin helpottamiseksi.

Kiinteistökysymyksissä on selvää, että omistaja vie ja vuokralainen vikisee. On kuitenkin erilaisia tapoja toimia.

Porvoon kaupunki onnistui Suomenkylän tapauksessa antamaan itsestään kuvan ahneena ja välinpitämättömänä vuokralordina, jolle lasten ja nuorten harrastustoiminta on täysin yhdentekevää.

Kokkomäki puolestaan sai isojen korjausten tarpeessa olevan talon, mutta toisaalta kulttuurimesenaattimaineen, jollainen ei ole pahitteeksi Miettisen suvun vävypojalle.

Koko prosessin aikana ei kuultu kaupungin puolelta ainuttakaan järkevää syytä siihen, miksi talo pitää tyhjentää ennen myyntiä. Näin ei ole toimittu muidenkaan myyntikohteiden kanssa. Jo maalaisjärki sanoo, että on parempi pitää vanha talo käytössä.

Kaupunki ei halunnut myydä taloa Kokkomäelle alennushintaan siinä pelossa, että ehkä mies ei annakaan teatteritoiminnan jatkua talossa, vaan hyödyntää taloa ihan omiin tarkoituksiinsa. Nyt kun hinta nousi hyväksyttäväksi, niin pelko väistyi.

Kaupunginhallitus ei halunnut auttaa yhtä kulttuurialan yrittäjää toimitilakysymyksessä, koska pelkäsi, että joutuu pian auttamaan kaikkia kulttuurialan yrittäjiä. Laskettelualan yrittäjiä Porvoossa onneksi on vain yksi, koska samainen kaupunginhallitus katsoi aiheelliseksi tukea lähes 70 000 eurolla toiminnan jatkumista Kokonniemessä ensi talvena.

Selityksiä riitti, mutta pohjimmiltaan kysymys Suomenkylän teatteritalosta oli arvovaltakysymys.

Kaupungin johto ajoi loppuun asti jääräpäisesti omaa myyntilinjaansa, koska nöyrtyminen talon alennusmyyntiin olisi merkinnyt arvovaltatappiota ja mikä pahinta, äänekkään teatterinjohtajan voittoa.

Yllätys sen sijaan oli, että lähes kaikki kaupungin luottamushenkilöpäättäjät ja sivistystoimen johto nyökyttelivät päitään määrätyssä tahdissa, eikä 130 lapsen ja nuoren harrastustalon sulkemista edes haastettu.

Sovitaanko, että jätetään ne kulttuurikaupunkipuheet vähäksi aikaa?

Kommentoi