Kuka kuuluu joukkoon?

Riikka Aapalahti

Ihmislauman luonnollinen koko on noin 150 ihmistä. Lähes koko nykyihmisen olemassaolon ajan on ollut tärkeää pitää oman lauman reviirin rajoista kiinni. Ihmiset muodostavat edelleen päässään omia laumojaan. Jotkut kuuluvat esimerkiksi varakkaiden laumaan, joille ei köyhien kurjuus kuulu. Eräs Nyt Liikkeen aktiivi twiittasi, että häntä kiinnostaa enemmän Marssin asuttaminen kuin köyhyys. Twiitti sai ihmiset kuohuksiin. Se kertoi rehellisesti tarinaa siitä, että ketkä tämä poliitikko tuntee omiksi ihmisikseen. Kiva, että hän oli rehellinen.

Joskus lauma löytyy sukupuolen perusteella. Esimerkiksi monia miehiä huolestutti yhtäkkiä sukupuolten tasa-arvo ihan hirveästi, kun hallitukseen valittiin enemmän naisia kuin miehiä.

Joskus se löytyy koulutustasosta. Akateemisten ihmisten kielikin on eriytynyt matalasti koulutettujen ja kouluttamattomien kielestä. He puhuvat keskenään sanoilla, mikä hiljentää tehokkaasti vieressä ihmisen, joka ei ymmärrä sivistyssanojen merkitystä.

Joskus oma lauma löytyy ihon väristä, mikä on kummallisinta, sillä kaikkien ihmisten geenit ovat hyvin samankaltaisia. Ihmislaji kuoli miltei sukupuuttoon 70 000 vuotta sitten. Vain pieni ryhmä neuvokkaimpia ihmisiä selviytyi. Siitä juontuu se, että kaikki ihmiset ovat hyvin läheistä sukua keskenään. Sinäkin olet läheisempää sukua afrikkalaisen pygmin tai grönlantilaisen inuiitin kanssa, kuin mitä Helsingin ja Tukholman satamahiiret ovat sukua keskenään. Pienet poikkeamat ulkonäössä (kuten ihonväri) ovat todellisuudessa hyvin pinnallisia muutoksia.

Entä sitten, kun kyseessä on ruskea, köyhä, matalasti koulutettu lesbo nainen? Mihin laumoihin hän kuuluu? Hänellä on väistämättä edessään muutama lasikatto enemmän kuin esimerkiksi korkeakoulutetulla valkoisella heteromiehellä. Esimerkin ruskea nainen kohtaa luultavasti elämässään rasismia ja kun hänellä on vielä muita laumoja, jotka altistavat häntä syrjinnälle, sitä kutsutaan intersektionaaliseksi rasismiksi.

Marssiin matkaaminen toki voisi olla hauskaa, mutta minä itse välitän enemmän oikeudenmukaisuudesta kuin Marssiin matkaamisesta. Sellaisia me kukkahattutädit olemme.

Kommentoi