Eilisen puheet eivät toimi tänään

toimitus

Hyvin koulutettujen nuorten maastamuutto on tällä vuosikymmenellä lisääntynyt, kerrottiin eräässä artikkelissa. Syitä oli useita, kuten halu kansainvälistyä, paremmat uramahdollisuudet ja korkeammat palkat. Seikat, jotka ovat luonnollisesti ajankohtaisia uransa alussa oleville nuorille aikuisille. Erityisesti kiinnitin kuitenkin huomiota ruotsinkielisten nuorten mainitsemaan lähdön syyhyn: Suomessa vallitseva ahdistava ilmapiiri ja suvaitsemattomuus.

Useimmat meistä voivat varmasti allekirjoittaa sen, että suvaitsemattomuus on lisääntynyt. Ei vain näissä omissa ympyröissämme, vaan päivittäisessä elämässä kaikkialla. Tuntuu siltä, että hyvät käytöstavat ja pidättyväisyys on heitetty taivaan tuuliin ja kaikenlaiset mielipiteet, ennakkoluulot ja rasistiset ajatukset kukoistavat ilman sen suurempaa kontrollia. Asiaa voi kauhistella, mutta kuinka moni meistä on pohtinut tätä asiaa omalta kohdaltaan? Kuinka paljon olemme itse luomassa tätä ikävää ilmapiiriä?

Olen joutunut viime aikoina useamman kerran miettimään asenteitani sekä suhtautumistani ajan ilmiöihin. Maailmalla asuva jälkikasvuni on välillä antanut tiukkaakin palautetta siitä, miten asioista ajattelen ja erityisesti käsitteistä, joilla mielipiteeni ilmaisen. Olen kuvitellut olevani ennakkoluuloton, suvaitsevaisuuden perikuva, mutta viimeksi keskustellessamme MeToo -ilmiöstä, sain kylmää kyytiä kannanotoistani, jotka mielestäni ovat neutraaleja tosiasioita.

Heijastan tietysti kaikkea näkemääni ja kuulemaani sukupolveni arvoista ja kokemukseni kaikupohjasta, kuten sukupolvet ennen minua. Asioista voi olla myös montaa mieltä, eikä se välttämättä tarkoita suvaitsemattomuutta. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että saatan ilmaista itseäni joissain asioissa siten, ettei se jonkun mielestä ole enää tätä päivää. Tarkoitus ei tietenkään ole olla epäkorrekti, suvaitsematon tai rasistinen, en vain ole kiinnittänyt asiaan huomiota.

Ei olisi varmasti pahitteeksi jokaiselle meistä havahtua välillä päivittämään omia käsitteitämme. Se, mikä aikaisemmin saattoi mennä kevyen huumorin piikkiin, voi tänä päivänä aiheuttaa sekaannusta ja väärinymmärrystä. Kukaan meistä ei varmasti halua tulla leimatuksi suvaitsemattomaksi väärin perustein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kotikonttoreista palataan työpaikoille vaihtelevasti – kaupunki palaa lähityöhön vaiheittain syyskuusta lähtien
 2. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 3. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 4. Tulipalo tuhosi kokonaan asuintalon piharakennuksen Paippisissa
 5. Sara Kuivisto jäi viidenneksi Sveitsin Luzernissa
 6. Taistelutahtoinen Akilles Green Team nousi esiin viimeisen etapin väsymyksessä - Leevi Kervinen kokonaiskilpailun kahdeksas
 7. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 8. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 9. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 10. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 11. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 12. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 13. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 14. Auto lensi katolleen keskelle Jakarintietä – kuljettaja selvisi lievin vammoin
 15. Ulosajo Jakarintiellä – henkilöauto nostettiin hinausauton kyytiin

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.