Eilisen puheet eivät toimi tänään

Ulla Poppius

Hyvin koulutettujen nuorten maastamuutto on tällä vuosikymmenellä lisääntynyt, kerrottiin eräässä artikkelissa. Syitä oli useita, kuten halu kansainvälistyä, paremmat uramahdollisuudet ja korkeammat palkat. Seikat, jotka ovat luonnollisesti ajankohtaisia uransa alussa oleville nuorille aikuisille. Erityisesti kiinnitin kuitenkin huomiota ruotsinkielisten nuorten mainitsemaan lähdön syyhyn: Suomessa vallitseva ahdistava ilmapiiri ja suvaitsemattomuus.

Useimmat meistä voivat varmasti allekirjoittaa sen, että suvaitsemattomuus on lisääntynyt. Ei vain näissä omissa ympyröissämme, vaan päivittäisessä elämässä kaikkialla. Tuntuu siltä, että hyvät käytöstavat ja pidättyväisyys on heitetty taivaan tuuliin ja kaikenlaiset mielipiteet, ennakkoluulot ja rasistiset ajatukset kukoistavat ilman sen suurempaa kontrollia. Asiaa voi kauhistella, mutta kuinka moni meistä on pohtinut tätä asiaa omalta kohdaltaan? Kuinka paljon olemme itse luomassa tätä ikävää ilmapiiriä?

Olen joutunut viime aikoina useamman kerran miettimään asenteitani sekä suhtautumistani ajan ilmiöihin. Maailmalla asuva jälkikasvuni on välillä antanut tiukkaakin palautetta siitä, miten asioista ajattelen ja erityisesti käsitteistä, joilla mielipiteeni ilmaisen. Olen kuvitellut olevani ennakkoluuloton, suvaitsevaisuuden perikuva, mutta viimeksi keskustellessamme MeToo -ilmiöstä, sain kylmää kyytiä kannanotoistani, jotka mielestäni ovat neutraaleja tosiasioita.

Heijastan tietysti kaikkea näkemääni ja kuulemaani sukupolveni arvoista ja kokemukseni kaikupohjasta, kuten sukupolvet ennen minua. Asioista voi olla myös montaa mieltä, eikä se välttämättä tarkoita suvaitsemattomuutta. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että saatan ilmaista itseäni joissain asioissa siten, ettei se jonkun mielestä ole enää tätä päivää. Tarkoitus ei tietenkään ole olla epäkorrekti, suvaitsematon tai rasistinen, en vain ole kiinnittänyt asiaan huomiota.

Ei olisi varmasti pahitteeksi jokaiselle meistä havahtua välillä päivittämään omia käsitteitämme. Se, mikä aikaisemmin saattoi mennä kevyen huumorin piikkiin, voi tänä päivänä aiheuttaa sekaannusta ja väärinymmärrystä. Kukaan meistä ei varmasti halua tulla leimatuksi suvaitsemattomaksi väärin perustein.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut