Salarakkautta

Sam Vuorinen

Olen tunnustellut itäuusmaalaista mielenmaisemaa eri yhteyksissä nyt kolme kuukautta. Kiinnitän edelleen huomiota samaan seikkaan, kuin ollessani alueella viimeksi töissä vuosikymmenen alussa – paikallisten maltillisen tahdikkaaseen ja pidättyväiseen kotiseutuylpeyteen. Oma erinomaisuus tunnetaan sillä suuremmalti rehvastelematta.

Kaukana ovat ajat, jolloin alueemme tunnettiin vain Varsinais-Suomen tai Hämeen takamaana, jos se oli sitä aidosti koskaan. Varovaistenkin arvioiden mukaan asutuksemme perinteet ulottuvat katkeamattomana tuhansien vuosien päähän ennen ajanlaskun alkua. Muinaisjäännöslöydöksiä on maastossamme sadoittain ja uusia tehdään edelleen.

Historiamme niveltyy oleellisesti koko kansakuntamme vaiheisiin. Kuninkaantie, linnoitusketjut ja -kaupungit, idyllisen pihapiirit sekä monet muut valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt ovat työmatkallamme. Seudulla on hyökätty ja puolustettu, petetty ja tultu petetyiksi, juonittu ja sovittu. Tapahtumapaikat henkivät mielenkiintoisia valtiollisen historiakehityksemme tarinoita, joissa kirkkohistoria on oma lukunsa. Pystypäin voikin sanoa Itä-Uudenmaan olleen suurena näyttämönä koko olemassaolonsa ajan.

Omanarvontuntoa koetaan niin vakituisten kuin vapaa-ajan asujienkin piirissä myös kauniista saaristostamme sekä kadehdittavasta joki- ja sisämaan järviseudustamme, joka on saavutettavissa pääkaupunkiseudultakin vain tunnissa. Elämänlaatu on meillä leveämpää, turvallisempaa ja edullisempaa verrattaessa suurimpiin kaupunkeihin, emmekä jää kulttuurikirjossa tai harrastuksissakaan paljosta paitsi.

Meillä yhteisöissä on vielä jäljellä sitä luottamusta ja naapurin huolehtivaisuutta, jonka varaan voi lomareissunsakin ajan laskea. Myös kekseliäisyys ja yrittäjyys elävät vahvoina. Eipä ihme, että ”metropolimaaseudullemme” onkin sijoittuneena lukuisia valtakunnallisestikin uraauurtavia toimijoita, joihin käydään kauempaakin tutustumassa.

Uusimaan kasvanee jopa 300 000 asukkaalla vuoteen 2040. Tunkua tulee, jos kaikki Keski-Uudellemaalle haluavat. Meille mahtuu, mutta vetovoimaisuudestamme soisi pidettävän enemmänkin ääntä – tunnustetaan julkisesti salarakkautemme.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut