Salarakkautta

toimitus

Olen tunnustellut itäuusmaalaista mielenmaisemaa eri yhteyksissä nyt kolme kuukautta. Kiinnitän edelleen huomiota samaan seikkaan, kuin ollessani alueella viimeksi töissä vuosikymmenen alussa – paikallisten maltillisen tahdikkaaseen ja pidättyväiseen kotiseutuylpeyteen. Oma erinomaisuus tunnetaan sillä suuremmalti rehvastelematta.

Kaukana ovat ajat, jolloin alueemme tunnettiin vain Varsinais-Suomen tai Hämeen takamaana, jos se oli sitä aidosti koskaan. Varovaistenkin arvioiden mukaan asutuksemme perinteet ulottuvat katkeamattomana tuhansien vuosien päähän ennen ajanlaskun alkua. Muinaisjäännöslöydöksiä on maastossamme sadoittain ja uusia tehdään edelleen.

Historiamme niveltyy oleellisesti koko kansakuntamme vaiheisiin. Kuninkaantie, linnoitusketjut ja -kaupungit, idyllisen pihapiirit sekä monet muut valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt ovat työmatkallamme. Seudulla on hyökätty ja puolustettu, petetty ja tultu petetyiksi, juonittu ja sovittu. Tapahtumapaikat henkivät mielenkiintoisia valtiollisen historiakehityksemme tarinoita, joissa kirkkohistoria on oma lukunsa. Pystypäin voikin sanoa Itä-Uudenmaan olleen suurena näyttämönä koko olemassaolonsa ajan.

Omanarvontuntoa koetaan niin vakituisten kuin vapaa-ajan asujienkin piirissä myös kauniista saaristostamme sekä kadehdittavasta joki- ja sisämaan järviseudustamme, joka on saavutettavissa pääkaupunkiseudultakin vain tunnissa. Elämänlaatu on meillä leveämpää, turvallisempaa ja edullisempaa verrattaessa suurimpiin kaupunkeihin, emmekä jää kulttuurikirjossa tai harrastuksissakaan paljosta paitsi.

Meillä yhteisöissä on vielä jäljellä sitä luottamusta ja naapurin huolehtivaisuutta, jonka varaan voi lomareissunsakin ajan laskea. Myös kekseliäisyys ja yrittäjyys elävät vahvoina. Eipä ihme, että ”metropolimaaseudullemme” onkin sijoittuneena lukuisia valtakunnallisestikin uraauurtavia toimijoita, joihin käydään kauempaakin tutustumassa.

Uusimaan kasvanee jopa 300 000 asukkaalla vuoteen 2040. Tunkua tulee, jos kaikki Keski-Uudellemaalle haluavat. Meille mahtuu, mutta vetovoimaisuudestamme soisi pidettävän enemmänkin ääntä – tunnustetaan julkisesti salarakkautemme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kotikonttoreista palataan työpaikoille vaihtelevasti – kaupunki palaa lähityöhön vaiheittain syyskuusta lähtien
 2. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 3. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 4. Tulipalo tuhosi kokonaan asuintalon piharakennuksen Paippisissa
 5. Sara Kuivisto jäi viidenneksi Sveitsin Luzernissa
 6. Taistelutahtoinen Akilles Green Team nousi esiin viimeisen etapin väsymyksessä - Leevi Kervinen kokonaiskilpailun kahdeksas
 7. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 8. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 9. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 10. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 11. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 12. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 13. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 14. Auto lensi katolleen keskelle Jakarintietä – kuljettaja selvisi lievin vammoin
 15. Ulosajo Jakarintiellä – henkilöauto nostettiin hinausauton kyytiin

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.