Kuka maksaa lunnaat?

toimitus

Suomessa talouden raamit eivät enää estä yhteiskunnan kehittämistä?

Hallitusohjelman tekijät suunnittelevat Suomea, jossa kustannukset ovat sivuseikkoja. Kun rahat loppuvat, nostetaan veroja ja otetaan lisää lainaa. Niin helppoa se on.

Neuvostoliittoa rakennettiin rahasta piittaamatta. Venezuelan kansan nälänhätä ja maastapako sekä Kuuban viime viikolla aloittama elintarvikekorttien jako ovat tuoreimmat esimerkit politiikasta, jossa talouden raamit eivät ole rajoittaneet poliittista päätöksentekoa.

Keskusta kärsi suuren vaalitappion 1966, kun se oli tavoitellut kaupunkilaisten ääniä ja unohtanut maaseudun. Sen jälkeen puolue palasi maaseudulle, kuten tekee nykyinen keskusta kansanedustaja Antti Kaikkosen johdolla. 1960-luvulla torjuttiin Veikko Vennamon Maaseudunpuoluetta ja nyt torpataan perussuomalaisia liittoutumalla demarien kanssa. Keskustan oppi-isä Santeri Alkio vääntelehtii haudassaan.

Demarien miljardeja euroja maksavat vaalilupaukset toteutetaan lisäämällä valtion menoja. Siinä sivussa keskusta saa lunnasrahoina kalliin maakuntahallinnon ja suuren määrän uusia aluetukia. Näillä Antti Rinne ostaa keskustan hallitukseen.

Politiikan valtavirta kulkee kohti vihervasemmistoa ja kansallismielistä oikeistoa. Niiden väliin jäävä joukko hupenee, mutta säilyttää toistaiseksi vaa´ankieliaseman hallituksia muodostettaessa.

Tilanne muuttuu vasta, kun jompikumpi ääripää kasvaa merkittävästi nykytasoa suuremmaksi. Tällä hetkellä perussuomalaiset saavat uusia kannattajia keskustan, demarien ja kokoomuksen piiristä. Vihervasemmiston elinvoima on suurten kaupunkien vapaamielisten nuorten keskuudessa. Ratkaisevaa on, kumpaan suuntaan keskiluokkaiset palkansaajat kääntyvät.

Kreikka osoitti, mihin taloudesta piittaamaton politiikka johtaa. Kuka muistaa, että demarien Jutta Urpilainen ja Antti Rinne olivat Kreikka-sotkujen selvittelyn ja Euroopan talouskriisin aikana Suomen valtionvarainministereinä. Demarien pitäisi tietää, mihin ylivelkaantuminen ja poskettomien vaalilupausten tekeminen johtajat.

Ikävä kyllä, poliittinen muisti on lyhyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.