Kulttuurikuuri paikallisesti nautittuna

Mika Laurila

On erikoista, että kissat kehräävät, sudet ulvovat ja valaat laulavat. Mutta miksi itse nauran, kun on hauskaa? Pohdin, miksi kärpässieni ja auringonlasku ovat punaisia mutta en sitä, miksi juuri punaisen valon kohdalla pitää pysähtyä.

Me näemme ja ihmettelemme eri tavoin. Vaikka olisit empatiakyvyn Euraasian mestari, sinullakin on omia näkökulmia asioihin. Liian usein katsomme nenäämme pidemmälle ja unohdamme tuijottaa omaan napaamme.

Porvoolainen dokumentaristi Petteri Saario nostaa suomalaisen luonnon upeutta savanni- ja viidakkotrillereiden rinnalle. Silti sekin malka omassa silmässä jää usein huomaamatta.

Täkäläiseen melankoliaan kuuluu taivastella japanilaisturisteja Vanhassa kaupungissa ja todeta: ”Miksi nuo tänne tulivat, kun olisivat voineet lentää Roomaan?”

Yksi laiskimmista näkökulmista on puuskahtaa: Porvoo ei todellakaan ole kulttuurikaupunki. Kulttuurissa on se metka seikka, että olipa se korkea- tai karkeakulttuuria, se ei tule hakemaan sinua kotoasi. Se odottaa sinua jossain – ehkä lähempänä kuin luulet.

Ei porvoolaiseen kulttuurikokemukseen välttämättä tarvita Lauri Tähkää Taidetehtaalle, ei Avantia! eikä Popfestiä. Viimeisen kuukauden aikana Rongossa on kuullut jatsia, kirkossa elokuvamusiikkia ja lukion auditoriossa aistikkaita runoja. Kirjastossa on Timppa Lintusen teoksia. Kaikissa vapaapääsy. Kaikki yllättivät.

Ja 3 eurolla pääsee Näsin kartanoon ihailemaan lisää taidetta. Paikallinen bussilippu maksaa enemmän.

Ei kulttuurin seuraaminen tee automaattisesti parempaa ihmistä – ei siitä ole nyt kyse. Toisinaan kuitenkin tulee tunne, että porvoolainen kieltäytyy näkemästä tarjonnan, jota ahkerat ihmiset kuulijoille, näkijöille ja aistijoille rakentavat.

Älä tekeydy kulttuuripotilaaksi odottamaan, että elämys virtaa silmiin, korviin ja suoniin. Ala kulttuurin asiakkaaksi. Näe lähelle ja löydä.

Kuun lopussa Kellari 123:ssa eli entisessä Paalaamossa (os. Vanha Werneri, aik. Nevada, ent. Bar Soho) ja Vanha 123:ssa eli entisessä elokuvateatterissa on tarjolla hienon kulttuuripersoonan perintöä kunnioittava Nou Paha - Jocke Lybeck Fest. Laatuesiintyjiä on tarjolla sekä ilmaiseksi että pääsylipulla.

Ota uusi näkökulma. Seikkaile.

Kommentoi