Tarinoita Linnankosken lapsuudesta

Linnankoski

Vihtori Peltonen, jonka nimi on merkitty kirkonkirjoihin Johan Viktor, oli Maria ja Juho Peltosen nuorin poika. Hän syntyi 18.10.1869 Askolan Vakkolan kylässä ns. Terehtöörin talossa. Perheeseen syntyi seitsemän lasta, joista neljä poikaa kasvoi aikuiseksi (Juho, Heikki, Erkki ja Vihtori).

Perhe toimi vuokraviljelijöinä Maria Peltosen kotitilalla. Toimeentulo tuli pienehköistä pelloista, lisätuloja saatiin sahaamalla metsästä lankkuja myytäväksi sekä viinanpoltosta. Vuokra-aika päättyi Vihtorin syntymän aikoihin ja se kiristi perheen toimeentuloa.

Vaikka perheen toimeentulo oli niukkaa ja sitä paikkailtiin tilapäistöillä uittotöissä hengen ja hengellisyyden alueella Peltosen ahtaassa saunakamarissa elettiin edistyksellistä elämää. Tämä ulottui myös lapsiin: jo ennen rippikouluikää jokainen heistä oli lukenut Raamatun kannesta kanteen.

Vihtori oli lapsena toimelias poika. Kun vanhemmat talviaikaan kielsivät mäenlaskun Vakkolan virtaavaan koskeen eivätkä antaneet Vihtorille suksia, poika teki laudasta jonkinlaiset hiihtimet, joilla hän sitten lasketteli vanhempiensa kauhuksi. Hän oli käsistään muutenkin aikaansaapa, teki saappaat ja ompeli takin, kun niitä ei ollut muuten saatavilla.

Koulunkäynnin aloittaminen oli tuskallista Vihtorille ja isä joutui asettamaan pojalle kaksi vaihtoehtoa: joko mennä kouluun tai lähteä kerjuupussi olalla maantielle – muuten yhtä alastomana kuin oli maailmaan syntynytkin. Vihtori oli jo valitsemassa tätä tietä mutta äiti sai lopulta naapuritytön avulla Vihtorin suostuteltua aloittamaan kansakoulun. Alkuun päästyään hän viihtyi koulussa erinomaisesti ja hänestä tuli pian mallioppilas ja opettajan erityinen suosikki.

Vihtorilla oli hyvä ulosanti ja hänen esiintymisensä oli reipasta ja selkää. Viiden vuoden kansakoulun jälkeen päättötodistuksessa joka on päivätty toukokuulle 1882, kahdeksassa oppiaineessa oli neljä kymppiä: uskonnossa, äidinkielessä, kirjoittamisessa ja laulussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.