Millariikka Rytkönen: Suojataanko hoitajia vai ollaanko suojaavinaan?

Kotihoidon henkilöstö sai iskun vyön alle 31.3.2020, kun sosiaali- ja terveysministeriö antoi ohjeen, että terveiden ja oireettomien asiakkaiden luona käydessä voidaan käyttää kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai kertakäyttöistä kankaista suojainta, esimerkiksi huivia.

Tämän jälkeen olemme saaneet Tehyyn kuvia itse tehdyistä maskeista jäseniltämme ja ne ovat olleet pysäyttäviä. Myös Tukes on tiedotteessaan (3.4.2020) todennut, että itse tehty maski ei suojaa koronavirukselta. Huoli henkilökunnan turvallisuudesta ja terveyden suojaamisesta on nyt todella suuri.

Koronaviruksen on tutkittu tarttuvan ensisijaisesti pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Viranomaisen ohjeessa kehotetaan tavanomaisiin varotoimiin pisaraeristyksen suojautumisessa, joka tarkoittaa suu-nenäsuojaimen käyttöä, kun on vaara eriteroiskeille.

Tähän asti Työterveyslaitos on tarkkaan kuvannut, mikä on kirurginen suu-nenäsuoja ja mikä on hengityssuoja. Kirurginen suu-nenäsuojus vähentää altistumista taudinaiheuttajille tilanteissa, joissa on pisaratartunnan vaara (yskiminen, aivastaminen). Hengityssuojaimet suodattavat ympäröivän ilman hiukkas- ja nesteaerosoleja. Hengityssuojia on erilaisia (esim. FFP2 ja FFP3) riippuen käyttötarkoituksesta. Hengityssuojaimien käyttö on tarkoitettu toimenpiteisiin, jossa muodostuu aerosolia.

Korona on yleisvaarallinen tauti. Se tarkoittaa, että tauti tarttuu erittäin helposti ja tauti on vaarallinen. Henkilöstö pitää suojata tätä vaarallista tautia vastaan.

Nyt on siirrytty kotimaiseen valmistukseen kankaisista suojaimista. Valmistus aloitetaan kiireesti suojavarusteiden puutteen vuoksi. Uskallan epäillä, että tuotekehittely ei ole ollut tässä nyt vahvimmillaan. Herää kysymys, minkälaiset laatusuositukset hengityssuojaimille on asetettu? Tärkeää on sekä käytettävyys että suojausteho. Jos kankainen maski ei hengitä, aiheuttaa se työntekijälle työpäivän aikana huonovointisuutta. Mutta pahempaa on, jos suojain ei täytä tehtäväänsä. Kuka tästä kaikesta kantaa vastuun, jos hoitaja sairastuu puutteellisten suojaimien vuoksi?

Uusimaa kertoi (8.4.), että kotikaupunkini Porvoon kotihoidossa siirrytään uudelleen käytettävien hengityssuojaimien käyttöön. Herää tietysti kysymys niiden huollosta. Kuka ne pesee ja keittää? Työterveyslaitos on luvannut 8.4.2020 antaa uudet pesuohjeet maskeille, mutta tätä kirjoittaessani niitä ei ole vielä tullut. Twitterissä asiasta on kuitenkin annettu ennakkotieto nimellä kangasmaskisopankeitto-ohje. Eipä osuvampaa nimeä voisi tälle sopalle antaa!

Millariikka Rytkönen, puheenjohtaja, Tehy ry.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut