Kunhan Tämä Kaikki on ohi

44 vuotta sitten ilmestyi Kurt Vonnegutin scifi-teos Slapstick (suom. Hui hai). Kirjan päähenkilöitä ovat Eliza ja Wilbur. Kaksoset, jotka ovat yhdessä yliälykkäitä mutta yksinään suorastaan avuttomia.

Kuulostaa ihan ihmiskunnalta.

Nuoruudessa kaksoset erotetaan toisistaan. Eliza päätyy Marsiin ja Wilbur USA:n presidentiksi. Hän valjastaa tietokoneet käyttöönsä, nimeää ihmiset uudelleen ja jakaa heidät sitten suurperheisiin - blokkeihin, jotka pian riitelevät keskenään.

Kuulostaa ihan tältä päivältä.

Kirjassa kiinalaiset ratkaisevat ylikansoittumisen ongelman sillä, että alkavat pienentää itseään. Lopulta heistä tulee niin pieniä, että länsimaalaiset hengittäessään imaisevat keuhkonsa täyteen kiinalaisia.

Ehkä Vonnegut Taivaan proosamailla nyt miettii Tätä Kaikkea. Sympatiaa hän tuntenee tänään myös kiinalaisia kohtaan ja sarkastista ilkeyttään vain kohden Coronaa.

Jokainen, jolla on tuttuja Italiassa, tiesi jo ajat sitten, ettei Tämä Kaikki ole mikä tahansa kausiflunssa. Silti Suomen kansallisselkärangaton eli kaksjalkajäärä uhmasi viimeiseen asti suosituksia. Antiikin Kreikassa idiooteiksi (idiṓtēs) sanottiin niitä, jotka eivät ajatelleet yhteisöä – vain itseään.

Vastatoimena idiooteille hallitus laittoi säppiin koko Uudenmaan. Nyt kodeissa katsotaan Reinikaista ja ikävöidään 80-lukua: TV:ssä sai tupakoida ja jopa kätellä muttei kiroilla.

53 vuotta naimisissa olleen pariskunnan rouva seurasi miehensä hautajaisia kännykkävideolta, koska ei saanut olla läsnä. Ja tässä sitä itse idioottina noituu, kun ei pääse PML:n laulutreeneihin. Tämä Kaikki opettaa behavioristisesti meille tärkeyden ja turhuuden välisen mittakaavan.

Menee viikkoja ennen kuin Matti Rönkä – kuin Nooan kyyhkynen oliivipuun lehteä kantaen – kertoo uutisissa, ettei yhtään uutta tartuntaa ole havaittu. Eikä Tämä Kaikki ole ohi silloinkaan. Kaatuneiden haaveiden murusia ja talouden tiskiä pestään pidempään kuin käsiä.

Mutta kuten Henry Ford sen sanoi: ”Polttakaa tehtaani ja repikää alas rakennukseni. Mutta antakaa sitten takaisin ihmiseni, ja rakennan kaiken uudelleen.”

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut