Kunhan Tämä Kaikki on ohi

Mika Laurila

44 vuotta sitten ilmestyi Kurt Vonnegutin scifi-teos Slapstick (suom. Hui hai). Kirjan päähenkilöitä ovat Eliza ja Wilbur. Kaksoset, jotka ovat yhdessä yliälykkäitä mutta yksinään suorastaan avuttomia.

Kuulostaa ihan ihmiskunnalta.

Nuoruudessa kaksoset erotetaan toisistaan. Eliza päätyy Marsiin ja Wilbur USA:n presidentiksi. Hän valjastaa tietokoneet käyttöönsä, nimeää ihmiset uudelleen ja jakaa heidät sitten suurperheisiin - blokkeihin, jotka pian riitelevät keskenään.

Kuulostaa ihan tältä päivältä.

Kirjassa kiinalaiset ratkaisevat ylikansoittumisen ongelman sillä, että alkavat pienentää itseään. Lopulta heistä tulee niin pieniä, että länsimaalaiset hengittäessään imaisevat keuhkonsa täyteen kiinalaisia.

Ehkä Vonnegut Taivaan proosamailla nyt miettii Tätä Kaikkea. Sympatiaa hän tuntenee tänään myös kiinalaisia kohtaan ja sarkastista ilkeyttään vain kohden Coronaa.

Jokainen, jolla on tuttuja Italiassa, tiesi jo ajat sitten, ettei Tämä Kaikki ole mikä tahansa kausiflunssa. Silti Suomen kansallisselkärangaton eli kaksjalkajäärä uhmasi viimeiseen asti suosituksia. Antiikin Kreikassa idiooteiksi (idiṓtēs) sanottiin niitä, jotka eivät ajatelleet yhteisöä – vain itseään.

Vastatoimena idiooteille hallitus laittoi säppiin koko Uudenmaan. Nyt kodeissa katsotaan Reinikaista ja ikävöidään 80-lukua: TV:ssä sai tupakoida ja jopa kätellä muttei kiroilla.

53 vuotta naimisissa olleen pariskunnan rouva seurasi miehensä hautajaisia kännykkävideolta, koska ei saanut olla läsnä. Ja tässä sitä itse idioottina noituu, kun ei pääse PML:n laulutreeneihin. Tämä Kaikki opettaa behavioristisesti meille tärkeyden ja turhuuden välisen mittakaavan.

Menee viikkoja ennen kuin Matti Rönkä – kuin Nooan kyyhkynen oliivipuun lehteä kantaen – kertoo uutisissa, ettei yhtään uutta tartuntaa ole havaittu. Eikä Tämä Kaikki ole ohi silloinkaan. Kaatuneiden haaveiden murusia ja talouden tiskiä pestään pidempään kuin käsiä.

Mutta kuten Henry Ford sen sanoi: ”Polttakaa tehtaani ja repikää alas rakennukseni. Mutta antakaa sitten takaisin ihmiseni, ja rakennan kaiken uudelleen.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 2. Porvoon nolla ei pitänyt perjantaina – valtaosa koronatartunnan saaneista on parantunut
 3. Karri Ollila pyrkii Askolan kunnanjohtajaksi – kilpaan ilmoittautui 16 henkilöä
 4. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Jo ensi maanantaina Porvoossa pääsee turvallisesti tapaamaan palvelukodeissa asuvia läheisiään – varaa heti oma aikasi ja katso tapaamistupien ohjeet
 7. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 8. Bussivuorot kulkevat kesälläkin Porvoosta Askolaan ja Pukkilaan, ja maaseudulta takaisin kaupunkiin
 9. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 10. Savusaunamökki paloi Bosgårdissa
 11. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 12. Tulipalo: Kaksi ulkorakennusta roihusivat Käärmeniementiellä - katso video sammutustöistä
 13. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 14. Asiakkaan kokemus uudesta Kamppulan Salesta: ”Siisti ja tilavat käytävät”
 15. Porvoossa avautuvat kesäkuun alusta uimarannat, Kompassi, museot, galleriat – ja vessat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.