Sohvalta nousemisen taito

Harri Virtanen

Lähtöpaino oli elokuussa 100 kg. Tänään vaaka näyttää 95 kg. Paino on pudonnut pudottamatta. Päämääräni ei ollut painon pudottaminen vaan löytää itselleni sopivia, pysyviä elämäntapoja loppuelämälle. Ja tämä piti tehdä sortumatta vippaskonsteihin tai terveysfundamentalismiin.

Yksilöllisyyttä korostavassa kulttuurissa terveys ja sairaus ovat yksilön asioita. Kuitenkin monet tavat ja kulutustottumukset opitaan jo lapsuudenperheessä ja markkinakoneistot pakkaavat sipsit yhä isompiin pusseihin. Yksilöllä on vastuuta ja valinnanpaikkoja päivittäin, mutta lihavuus on kollektiivista. Ongelmat ovat yhteisiä hyvinvoivissa maissa. Elämässä täytyy olla muutakin sisältöä kuin työ. On liian helppoa töiden jälkeen- tai työttömänä - jäädä sohvalle ja tylsistyä. Sekä keho että mieli ovat luonnoltaan aktiivisia. Meitä ei ole tarkoitettu riippuvuuksilla tukahdutettaviksi.

Mitä siis tein? Takana puoli on vuotta viikoittaista äijä-joogaa. Päätin harrastaa vain sellaisia liikuntamuotoja, joista tykkään, ja lisätä hyötyliikuntaa. E-fatbike on uusi nautinnollinen juttu. Pojan kanssa aloitettiin perhekarate Pornaisissa. Ruokailu on perheessämme kasvispainotteista. Laskin alkusyksystä muutaman viikon kaloreita ja kalorimäärät olivat minun kohdallani pieniä. Lopetin niiden laskemisen. Alkoholinkäyttöni on vähentynyt vuosi vuodelta. Sitäkään en ole pyrkinyt vähentämään, niin on vain käynyt. Ei maistu. Mummini tapasi sanoa saunan jälkeen: “Ruumis on puhdas ja ravittu, sielu huutaa tupakkaa ja viinaa.” Tämä huuto on hiljentynyt. Suomalaiset ovat huonoja pitämään huolta terveydestään. Varsinkin äijät. Syöpäsairaudet ja diabetes lisääntyvät ylipainon vuoksi. Ympäristömyrkyt kuormittavat kehoamme. Ruotsalaisvanhuksilla on tuplasti enemmän hampaita suussaan, kertoi HS (18.1.2020). Viisas lääkäri sanoi minulle 50-vuotistarkastuksessa, että nyt on nuoruuden voimavarat käytetty, täytyy itsekin alkaa tehdä jotain. Siitä on nyt kuusi vuotta.

Kommentoi