Pääkirjoitus: Mikä Keskossa kiukuttaa?

Ei tällaista ainakaan moottoritieliittymän pellolle rakennettaisi. Keskon suunnitelma K-korttelista julkistettiin viime viikolla. Kesko

Porvoon kaupunki ja Kesko tulivat viime viikolla julki länsirannan puhutuimman, nyt K-kortteliksi ristityn maa-alueen suunnitelmista (UM 17.4.)

Aivan kuten päättäjien hyväksymä asemakaava vaatii, alueelle aiotaan rakentaa hypermarket, hotelli ja asuntoja.

Silti hanke ei tunnu millään kelpaavan osalle porvoolaisia. Etenkin sosiaalisessa mediassa vaikerrus on ollut äänekästä.

Hotellioperaattorin nimeä ei ole vielä julkistettu, mikä antaa tietysti mahdollisuuden epäillä, onko ketään varteenotettava tahoa todella mukana. Kaava ei kuitenkaan mahdollista alueen rakentamista ilman kunnon kokoista hotellia.

Asunnoille on varattu 3 500 kerrosneliötä Citymarketin yläpuolisista kerroksista. Arkkitehti, kaupunginvaltuutettu Mika Varpio (vihr.) ihmetteli jo blogissaan, miten ”parkkihallin ja cittarin katolle” rakennettuja voi kutsua arvoasunnoiksi, vaikka jokinäköala olisikin. No, asuintaloja, jopa laatikkomaisia, on silti jokirantaan saanut rakentaa ennenkin, joten ongelmana täytyy olla Kesko ja K-Citymarket.

Huomattava osa porvoolaisista ei siis hyväksy, että tontille rakennetaan päivittäistavarakauppa. Mikä Keskossa oikein kiukuttaa?

Vastustus johtunee siitä, että päivittäistavarakaupat eivät ole Porvoossa (eivät kyllä muuallakaan) silmäniloja. Moni ei varmaan pidä ryteiköstäkään, josta länsiranta oli pitkään tunnettu. Taidetehtaan naapuriin on tulossa liikennettä, ehkä ajoittain jopa ruuhkaa.

Länsirannalle aiotaan rakentaa kauppa, jonne jokaisella porvoolaisella voi olla joskus asiaa. Päivittäistavarakauppa jos mikä on suomalaisen demokratian ilmentymä. Siellä kulkevat kärryineen rinta rinnan niin herrat kuin narrit – vain saunassa lienemme tasa-arvoisempia. Porvoossa kauppoja on väkilukuun nähden vähän ja niissä on usein ahdasta.

Ehkä pelkona on myös, että neonkirjaimin kirjoitettu K-Citymarket loistaa joelle vielä moukkamaisemmin kuin ne paljon puhutut Porvoo-kirjaimet.

Paikka voi olla väärä, ainakin se on kallis rakentaa ja savivellimaahan pohjustaa, mutta parempaakaan ei Porvoolla ole ollut Keskolle osoittaa. Ainakin se on keskustassa, eikä pellolla moottoritieliittymässä. Luulisi, että kävelyn ja pyöräilyn ystäville kelpaisi.

Aleksanterinkadun sillan piti tuhota jokirannan kansallismaisema, mutta näin ei käynytkään. Keskokaan ei taida siihen pystyä.

Kommentoi