Mielipidekirjoitus: Porvoon säästökohde saa surulliseksi - luistelevien lasten ja nuorten puolesta

Kirjoittaja on surullinen, kun Porvoon kaupunki suunnittelee säästötoimena jäähalliin pitempää käyttökatkoa. Arkisto/Timo Pasanen

Katja Ulmanen, Luistelijan äiti, LitM

Porvoon kaupunki on mittavien sopeuttamistoimien edessä ja eri toimialoilla mietitään kuumeisesti säästökohteita. Viimeisimpinä julki on tullut Sivistyslautakunnan lausunto osana kestävän talouden ohjelmaa. Lausunnossa on nostettu yksittäiseksi nimetyksi säästökohteeksi jäähallin kesäsulun pidentäminen kahdesta kuukaudesta neljään kuukauteen. Tämä säästökohde saa minut luistelijan vanhempana surulliseksi.

Porvoon Taitoluistelijoissa luistelee yli 200 luistelijaa, joista n. 150 aktiivisesti valmennusryhmissä. Taitoluistelu äärimmäisen vaativana taitolajina ei kestä neljän kuukauden taukoa jäältä. Porvoon jäähallitilanne on viime vuodet ollut ihan katastrofaalinen harrastajan näkökulmasta ja nyt vielä koronatilanne katkaisi tämän kauden. Ei enää säästöjä lapsiemme rakkaasta harrastuksesta.

Sivistyslautakunta kaavailee jäähallin pidemmästä sulusta myös ympäristötekoa. Sitä se ei todellakaan tule olemaan, sillä touko- ja elokuun osalta sulku tarkoittaa sitä, että 150 luistelijan vanhemmat ajavat ympäri maakuntaa päivittäin kymmenillä autoilla naapuripaikkakuntien hinnoiltaan erittäin kalliisiin halleihin viedäkseen lapsensa (ja rahansa) niiden jäille, jos kotikaupunki ei sitä mahdollisuutta tarjoa. Oletan myös, että jäähallin auki pitäminen ympäristönäkökohdat huomioiden voisi olla siinäkin mielessä etu, että Porvoon jäähallissa käytettävä sähkö tuotetaan Porvoon Energian päästöttömällä energialla.

Esitän näkökulmani taitoluisteluvanhempana ja tiedän, että lukuisat muut vanhemmat yhtyvät ajatuksiini. Liikuntapaikat on tarkoitettu käytettäväksi eikä tyhjillään seisotettaviksi. Seurassamme tehdään hyvää työtä ja meillä on tavoitteellisesti harjoittelevia taitavia luistelijoita. Hyvä työ on kantanut ensimmäisen porvoolaisen luistelijan jo naisten maajoukkueeseenkin. Huipputasolla luisteleminenkin vaatii kohtuulliset olosuhteet, joita Porvoolla olisi mahdollisuus tarjota. Mainitsematta on vielä jääkiekkoa harrastavat lapset ja nuoret, älkää unohtako myöskään heidän harrastusmahdollisuuksiaan.

Pyydän siis luistelevien lasten ja nuorten puolesta, älkää säästäkö kahden lajin harrastajilta ja pidentäkö jäähallin kesäsulkua. Se ei ole säästö eikä edes ympäristöteko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu