Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla

Miten jaksat noin raskasta työtä, minulta, ammattiliiton puheenjohtajalta, kysytään usein.

Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti arvostuksella mitattuna. Kätilönä olin Suomen 4. arvostetuimmassa ammatissa heti kirurgin, erikoislääkärin ja lääkärin jälkeen. Jatko-opintojen jälkeen siirryttyäni osastonhoitajaksi, sijoitukseni romahti 80 pykälää alaspäin ja ay-pomona sain tuntuman arvostuksen pohjakosketukseen sijalla 338, jos Suomen Kuvalehteä on uskominen.

Nykyisessä työssäni en ole murtanut kättäni auttaessani hartioistaan synnytyskanavaan kiilautunutta lasta maailmaan elossa. En ole ottanut näytteitä aamuyön tunteina raiskatusta naisesta. En ole hoitanut seksuaalisesti hyväksikäytettyä lasta osana rikostutkintaa. En ole auttanut maailmaan täysiaikaista kuollutta lasta. En ole pelännyt kertaakaan, että joku kuolisi käsiini. Siinä yhdessä Suomen arvostetuimmassa ammatissa kaikki tuo oli arkeani. Ihan omakohtaisesti.

Tuliko hoitotyön palkkaus sinulle muka yllätyksenä, meiltä alan ammattilaisilta kysytään, jos rohkenemme sanoa ääneen, ettei arvostuksella elä. Voin vastata omalta osaltani, että tuli. En parikymppisenä käsittänyt, että vaativasta ammatista, jota oli vaikeaa päästä opiskelemaan, ei maksettaisi säällistä palkkaa. En tiennyt, että Suomessa ei pärjää yhden aikuisen tuloilla, jos sinulla on lapsi, opintolainaa ja kolmivuorotyön luonteen vuoksi välttämättömän auton osamaksut kontollasi. En ymmärtänyt etukäteen, että ruosteen runtelema parhaat päivänsä ohittanut Ford Fiesta olisi tuloihini nähden liian pramea menopeli.

Myönnän, etten etukäteen osannut arvioida, miltä tuntuu olla töissä kaikkina juhlapyhinä. En tiennyt, miten raastavaa on olla erossa pienestä lapsestaan jouluaattoiltana. En osannut kuvitella, miltä tuntui, ettei työn vuoksi päässyt päiväkodin tilaisuuksiin, sukulaisten ja ystävien juhliin tai ettei voinut leikkiä nukkuvaa äitienpäivänä, koska oli herännyt jo viiden jälkeen ehtiäkseen työvuoroon auttamaan maailmaan uusia äitejä. Jotka ehkä tulevaisuudessa voivat toukokuun toisena sunnuntaina leikkiä nukkuvaa. Sillä edellytyksellä, että he eivät ole valinneet samaa alaa kanssani.

Me alan ammattilaiset emme ole ongelma. Me olemme ratkaisu. Se todellinen ongelma on hoitoalan kriisi, joka pitää nyt ratkaista.

Kirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja.

En ymmärtänyt etukäteen, että ruosteen runtelema parhaat päivänsä ohittanut Ford Fiesta olisi kätilön tuloihin nähden liian pramea menopeli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia
 2. Punaisesta bussista saa ostaa höyryäviä lihiksiä – Sari Syrjäkarin kahvilaunelma sai pyörät alleen
 3. Mitä ihmettä? Hevonen jäätelöllä Vanhassa Porvoossa – suomenhevonen Karvas pitää appelsiinisorbetista
 4. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa
 5. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 6. Panttiarpajaisilla autettiin 24 vähävaraista porvoolaisperhettä – pullonpalautusautomaatilla voit auttaa nappia painamalla
 7. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 8. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 9. Uniikki unelma – Jokirannan porvoolaisvalmisteinen mysteeripaatti on ainoa laatuaan Suomessa
 10. Huippukisoissa Porvoossa juostiin satasella todella lujaa – pikajuoksijoilla iloa ja surua suorituksissaan
 11. 900 kiloa rautaa ylös ja sillä Jooel Vatanen voitti ylivoimaisesti MM-kultaa
 12. MT: Pieksämäen ylämaankarjalauman viimeisetkin karkulaiset saatiin kiinni
 13. Tiesitkö tämän? Huussissa istuinreikä ja saavi -viritys mökillä on laiton
 14. Porvoolainen artesaanijäätelö pyöräillään maailmalle – arvaatko suosituimmat maut?
 15. Clean World Porvoo tulee: uusi ajankohta on 1. syyskuuta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.