Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.

Viimeisen 10 vuoden aikana sähkön siirtohinnat ovat keskimäärin tuplaantuneet. Verkkoyhtiöille sallittu tuotto on merkittävästi noussut. Suomalaiset ovat syystäkin tuskastuneita.

Toisin kuin sähköenergian osuutta, sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa. Ihmisten rahastamista sähköverkkomonopolilla ei voida hyväksyä varsinkaan talouskriisissä, kun ihmisten toimeentulo ja yritysten tulevaisuus ovat vaakalaudalla.

Verkkoyhtiöiden monopolituottoon voi ja pitää puuttua. Sitä pitää merkittävästi leikata säätämällä lakiin yleiset periaatteet hinnoittelumallista. Hintojen pitää heijastaa nykyistä paremmin todellisia sähköverkkojen rakentamisen kustannuksia sekä monopolitoiminnan erittäin vähäistä riskiä.

Olen valmistellut kokoomuksen lakipaketin, jonka avulla voidaan säästää verkkoyhtiöiden tuotosta vuosittain jopa 400 miljoonaa euroa sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi. Yksin Carunan sallittu tuotto putoaisi 1 miljoona euroa vuodessa.

Isoimmat kulut sähköverkkotoiminnassa aiheuttaa verkon rakentaminen. Nämä vyöryvät sähkönkäyttäjien maksettavaksi. Kokoomus haluaa, että verkkoyhtiö toimii aina kustannustehokkaasti rahoja tuhlaamatta.

Kaupunkialueilla sähköverkot on syytä kaivaa maahan, mutta mitä syvemmälle haja-asutusalueille mennään, sen järjettömämpää kaivaminen on. Me haluamme, että verkkoyhtiöt velvoitetaan käyttämään muitakin tapoja saavuttaa säävarmaverkko kuten ilmajohtojen vierimetsien karsiminen.

10 vuoden aikana sähkön siirtohinnat ovat tuplaantuneet.

Haja-asutusalueiden asukkailta pitää lisäksi ruveta kysymään, haluavatko he kalliin verkon rakentamisen sijaan itse järjestää säävarmuuden esimerkiksi aggregaatilla tai aurinkovoimalla ja akustoilla. Asukkaille tulisi antaa oikeus vapaaehtoisesti valita matalampi säävarmuuden taso verkkoyhtiön maksamaa korvausta vastaan.

Sähköverkkoyhtiöt voivat korottaa hintaa aiempien investointien perusteella neljän vuoden tasausjakson aikana. Nyt hallitus on verkkoyhtiöiden lobbausvoiman myötä pidentämässä tasoitusjaksoa neljästä vuodesta kahdeksaan vuoteen. Tämä kerryttäisi sähkönkäyttäjille ”piilovelkaa” tulevaisuuteen. Tämä pitää torjua.

Jos lainsäädäntöä ei muuteta, siirtohinnat jatkavat nousuaan. Caruna käärii voittonsa. Mallissamme verkkoyhtiöiden tuottoja alentamalla vahvistettaisiin suomalaisten ostovoimaa. Jos hallitus antaa nykytilan jatkua, se maksaa suomalaisille jopa 1 miljoona euroa ylimääräistä joka ikinen päivä.

Kirjoittaja on sipoolainen kansanedustaja (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.