Mielipidekirjoitus: Ensin päätös, sitten rahat

Kaupunginvaltuuston tulee tehdä varaus seuraavan vuoden talousarvioon hankkeista, joita ollaan lähitulevaisuudessa toteuttamassa. Niitä ei voida ajaa sumuverhon takana siihen pisteeseen, että peruuttaminen on mahdotonta, kirjoittajat pohtivat. Outi Paappanen

Tuomas Kanervala, Kaupunginvaltuutettu (kesk.), Outi Lankia, Kaupunginhallituksen jäsen (kesk.)

Porvoon kaupungin talouden tasapainottamisen vaihtoehdoista ovat virkamiehet ja luottamusmiehet etsineet yhteisymmärrystä joskus yön tunneille asti. Kun luottamusmiehet ovat tämän vuoden talousarvioon sovituista asiakasmaksuista tai kouluruoan sisällöstä vääntäneet peistä yksittäisistä kymppitonneista, on samalla budjetin ulkopuolella viety voimallisesti eteenpäin erilaisia kaupunkikehityshankkeita kymmenien miljoonien edestä.

Kuten Uusimaa (la 30.5.) kertoi, Kulloon tärkeän yritysalueen maarakennuksen hankinta on menossa loppumetreillä ja ympäristöluvat on valmiina, mutta kaupungin rahoitusta käsitellään vasta tänään (1.6.) kaupunginhallituksessa.

Kyseessä ei ole mikään pikkusumma vaan 14 miljoonan euron lisäys kaupungin talousarvioon.

Samanlaisella toimintamallilla on operoitu niin Mannerheiminväylän (8 miljoonaa), ABC/Liityntäpysäköinnin (10 miljoonaa) kuin torinkin (8 miljoonaa) kehityshankkeiden osalta. Kaupungin talousarvion ulkopuolisten hankkeiden suunnitteluun on tähän mennessä käytetty varovasti arvioiden satoja työtunteja ja satojen tuhansien eurojen edestä konsulttityötä. Myös yhteistyökumppanit ovat sijoittaneet työpanostaan siinä uskossa, että asiat etenevät.

Entäpä jos näille hankkeille ei kaupunginvaltuusto myönnäkään rahoitusta vaan katsoo tärkeämpää olevan kaupunkilaisten peruspalveluiden turvaamisen ja verotuksen pitämisen maltillisena? Onko tehty työtä jolla on tarkoitus? Menevätkö rahat kankkulan kaivoon, kuten kävi esim. kaupungin hallinnon toimitilahankkeessa 2008, jonka arkkitehtuurikilpailuun ja muuhun suunnitteluun kului yli 300 000 euroa, mutta mitään ei ole vieläkään tapahtunut. Tai satojen tuhansien suunnittelukulut Helsingin vesiputkeen, jonka osalta järki viimein voitti.

Tähän toimintamalliin on tultava muutos. Kaupunginvaltuuston tulee tehdä varaus seuraavan vuoden talousarvioon hankkeista, joita ollaan lähitulevaisuudessa toteuttamassa. Niitä ei voida ajaa sumuverhon takana siihen pisteeseen, että peruuttaminen on mahdotonta. Kaupunginjohtajan alkuperäinen esitys kaupunkisuunnittelun asiantuntijapalkkioiden leikkauksesta ensi vuonna 350 000 eurolla on hyvin perusteltua, koska hankkeiden tulee saada rahoituspäätös vuoden 2021 budjettiin, jotta niiden kanssa voidaan edetä. Uusista hankkeista puhumattakaan.

Siltä varalta, että liityntäpysäköintiä viedään sumuverhon takana eteenpäin ja konsulteilta suunnitelmien tilailu jatkuu, on kaupunginhallituksen asemakaavaa käsitellessään otettava tiukka kanta. Niin kauan kuin valtuuston päätöstä miljoonien liityntäpysäköinnin investoinnista ei ole, ei toteutukseen tulee käyttää euroakaan. Ohituskaistalla sooloilun sumuverhon varjossa on loputtava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia
 2. Punaisesta bussista saa ostaa höyryäviä lihiksiä – Sari Syrjäkarin kahvilaunelma sai pyörät alleen
 3. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa
 4. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 5. Mitä ihmettä? Hevonen jäätelöllä Vanhassa Porvoossa – suomenhevonen Karvas pitää appelsiinisorbetista
 6. Panttiarpajaisilla autettiin 24 vähävaraista porvoolaisperhettä – pullonpalautusautomaatilla voit auttaa nappia painamalla
 7. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 8. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 9. Uniikki unelma – Jokirannan porvoolaisvalmisteinen mysteeripaatti on ainoa laatuaan Suomessa
 10. Huippukisoissa Porvoossa juostiin satasella todella lujaa – pikajuoksijoilla iloa ja surua suorituksissaan
 11. 900 kiloa rautaa ylös ja sillä Jooel Vatanen voitti ylivoimaisesti MM-kultaa
 12. MT: Pieksämäen ylämaankarjalauman viimeisetkin karkulaiset saatiin kiinni
 13. Clean World Porvoo tulee: uusi ajankohta on 1. syyskuuta
 14. Tiesitkö tämän? Huussissa istuinreikä ja saavi -viritys mökillä on laiton
 15. Porvoolainen artesaanijäätelö pyöräillään maailmalle – arvaatko suosituimmat maut?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.