Mika Laurila, kolumni: Huomaamaton arkienkeli

Kaupan ovikatoksen tolppaan oli sidottu pieni, viisaan näköinen koira. Betonilaatta oli kylmä, mutta terrieri odotti.

– Hyvä Teppo! Nyt lähdetään, sanoi kaupasta tullut vanhempi rouva koiralle. – Vasta huomenna sitten mennään apteekkiin.

– Saako sitä silittää? kuului pieni ääni vierestä. Kysyjä oli 9-vuotias Eino, jonka rouva näki vasta saatuaan hihnan irti tolpasta.

– Sinäpä olet taitava eläimien kanssa, ihasteli rouva ja katsoi Einoa. – Teppo oikein nauttii, kun sitä noin nätisti silitetään. Viisas nuori mies.

”Taitava. Viisas.” Yleensä Eino oli vain väärässä tai myöhässä. Paitsi silloin, kun häntä ei edes huomattu. Koulussa sijaiset eivät viikossa oppineet hänen nimeään. Kun muut pelasivat, hän oli kulmalippu.

Mutta tämä vanha nainen, jonka kasvot olivat karheat mutta ääni pehmeä, oli kehunut häntä.

Hyvinvointia

Lapsen hyvinvoinnin kulmakiviä ovat lähiomaiset eli perhe, jota tukevat viranomaiset kuten neuvola ja koulu. Usein lapsen kasvua rakennetaan poissulku-taktiikalla eli hyvinvointia luodaan poistamalla pahoinvointia.

Monesti kiitosta vaille jäävät läpinäkyvät mutta silti läpeensä kultaiset sankarit, joiden seurassa lapsi kokee turvaa ja kannustusta. Opintojen ohjaajat eli opot ovat pelastaneet monen monta harhailijaa takaisin tielle. Ja koulunkäynnin ohjaaja saattaa hyvinkin olla vallattoman oppilaan tärkein ihminen, paras kaveri.

Kuinka tärkeitä kohtaamisia nuorisotyöntekijät lasten kanssa rakentavat ja miten he osaavat huomata lapsen, kuunnella lasta ja keskustella lapsen kielellä.

Samaan aikaan monelle lapselle tärkeä aikuinen on myös kannustavasti jutteleva kentän tai kirjaston hoitaja tai vaikka koulun vahtimestari. Aina löytyy niitä aktiivisia vanhempia, jotka järjestävät luokkaretkiä ja kantavat vastuuta koko luokan lapsikatraasta.

Valmentajat ansaitsevat kiitosta, mutta myös ne vanhemmat, jotka kentän laidalla tukevat ja keksivät lapsille argentiinalaisia lempinimiä – tai kiristävät luistimia ja taputtavat olkapäälle sanomatta sanaakaan.

Hyvinvointia

He eivät luokittele lapsia omiin ja muihin. He näkevät ihmisiä, joita moni ei näe. He ovat enkeliaikuisia.

Sellaisia kuin sinä, joka kehuit koiraa rapsuttanutta poikaa. Sinä olet tärkeä.

Kirjoittaja on porvoolainen opettaja ja yrittäjä.

Hyvinvointia

Hyvinvointia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.